Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

21:56 | januari 12, 2021

Fråga om kläder för pojkar


1. Mössa | 2. Pyjamas (kommer ha med till BB)| 3. Tofflor | 4. Tröja | 5. Leggings | 6. Skor | 7. Mössa | 8. Kofta | 9. Snickarbyxor | 10. Sockor 

”Heej Ellinor! Jag skriver aldrig såna här kommentarer, men skulle verkligen uppskatta lite hjälp! Jag älskar din smak och tycker att du är väldigt vettig i dina tankar/värderingar/resonemang. Så jag undrar hur du tänker kring det här med barnkläder? Jag väntar själv en liten kille i april, men är inte superförtjust i skrika färger och hetsiga tryck. Kläder för pojkar känns generellt sätt inte alls lika ”lugna” och ”mysiga” som de för flickor om du förstår vad jag menar? Tänkte bara kolla hur ni tänkte klä er bebis och hur du ser på det här?”

Svar: Hej goding! Jag förstår precis vad du menar! Vi föredrar: stickat, mysigt, enfärgat och utan galna tryck. I början kommer det bli mycket vitt/beige/brunt/grönt här hemma. Dels för att vi själva tycker det är fint, men också för att allting blir så mycket lättare att matcha haha. Det där med färg får komma sen. Jag har även fått en sjuk dille på allt med småsmå prickar eller hjärtan, så det kommer nog bli en del sånt också.

Jag är ju emot hela den här ”rosa eller blå” grejen och att flickor ska vara små söta prinsessor som bryr sig om sitt yttre och att ta hand om alla. Medan vi lär pojkar att vara coola, starka och superhjältar. Och tyvärr så handlar ju många loggor och tryck om just det… Men det är ju mest när dem blir lite äldre också! Nu som liten spädis kommer vi köra rätt unisex tror jag, för att det rent smakmässigt är det snyggaste tycker vi hehe. Men jag håller med dig om att mycket kläder under pojkkategorierna har möörka färger. Typ svart, mörkgrått, mörkgrönt, mörkblått etc (men årstiden kanske spelar in?) så därför köper vi en del ifrån ”flickavdelningarna”. Dock är jag inget fan utav romantiska mönster eller rosa, så det skippar vi. Vi älskar allt med djur/skog också, och såna plagg är (tipstips!) oftast inte så skrikiga i färgerna.

Jag och P har rätt olika klädsmaker också, så det är nog bra att gå all in MYS och lugna färger till en början tills vi hittar något mellanting. Men med tiden kommer nog P vilja att han och bebis matchar (gubbstil haha) och jag kommer vilja att jag och bebis matchar (stickat osv). Så vi får se. Men! Det här är inget ”statement” jag gör, och jag tycker att det skulle vara trist om barn behöver gå runt som levande reklampelare för vad deras föräldrar står i genusdebatten… Så länge man försöker se till att sina barn blir bra människor med stark självkänsla som duger som dem är, så har man gjort sitt bästa som förälder tycker jag <3

För oavsett våra klädval eller åsikter här hemma så skulle jag aldrig någonting döma någon annans val av kläder till sina barn<3 Liksom jag inte vill att någon ska döma vår minsting<3 Generellt sätt tycker jag att många vuxna är väldigt fixerade vid kön dock, och hur man ”ska” klä sina barn. Så många kommer nog tycka att vi är helt gaaalna som inte klär vårt barn mer färglatt. Men skulle vi enbart klä honom i rosa/gult/orange så skulle det bli en debatt det också.


10 kommentarer10 kommentarer om “Fråga om kläder för pojkar”

  De flesta butiker delar ju inte in barnkläderna efter kön längre. Blir så trött på prat om flick- eller pojkavdelningar.

  Skönt att du verkar ha en vettig syn på det Ellinor.

  Svara

  Jag tycker att det är så bra också! Förstår inte alls varför det ska vara uppdelat? Vill man köpa kläder baserat på färg så är det väl isf bara att fylla i det i ”sorteringen” isf? Tex blå/svart eller whatever <3 KRAM

  Svara

  Här i Spanien där vi bor just nu är det väääldigt ”flickigt” och ”pojkigt” man ser liksom direkt redan på vagnen (som oftast då är utsmyckad med rosa stora rosetter eller blåa sidenband) om det är en flicka eller pojke. Tycker Sverige är riktigt i framkant jämfört med Spanien klädmässigt. I Sverige tycker jag t ex Mini Rodini, Lindex m.fl., har fina unisexkläder med neutrala djurtryck. Vi två pojkar, en 1-åring och en 3-åring. Dessvärre kan vi inte styra 3-åringens stil längre så han får bestämma själv. Det blir till mycket spindelmannen i rött och blått samt gärna färgglada byxor till och helst sneakers med paljetter på 😂. Inte min stil men tycker ändå det är viktigt att han ska få bestämma själv.

  Svara

  Kan tänka mig!! Hahaha jag dör.

  Jag har ju as long as I can remember hatat allt som har med puff/gulligull/glitter/rosa/fluff att göra och skulle aldrig köpa det till mitt barn ”bara för att” (oavsett kön).

  (Trodde innan att det handlade om just FÄRGEN rosa och att jag hatade den, men det är gulligullet jag ogillar haha! Iaf…).

  Men hade en framtida dotter kommit hem och frågat efter det ändå som 3åring så ja, go head då 🙂 Då har man ju ändå gett henne fler alternativ hemma och att hon vet om att det finns annat att välja på än rosa också. Tycker det är huvudsaken. Att dem själva ska veta att det finns alternativ och inte bara en väg att gå 🙂 Sen som sagt, lägger jag faktiskt noll värdering i hur andra gör, skriver bara utifrån hur jag själv tänker nu 🙂

  Svara

  Vettigt allt du skriver!! Förstår dock inte varför du då kopplade ihop blått med pojke och rosa med flicka inför baby reveal?! Där reagerade jag, kändes trist att du gjorde så!

  Svara

  Tack! För att det helt enkelt blev lättast (om du tänker på flödet när mina följare skulle gissa kön + min story?). Runt 50% av alla som tittar gör det utan ljud, så ville att dem snabbt skulle få en överblick om vad min story handlade om. Och likadant i flödet, där skrev jag på svenska (men har ju även engelska följare som ber mig att skriva mer på engelska) hehe 🙂 Så för att det blev lättast för mina följare helt enkelt 🙂 Men du får gärna ge inputs på hur man kan göra ist om du ska lämna en sån här kommentar <3 Inte bara kring det här ämnet, utan generellt.

  Jag har som sagt mina tankar kring det här med kläder, och att det inte är viktigt för oss att smycka vår son med könsstereotypiska grejer "bara för att", men med det sagt så betyder ju inte det att vi inte kommer att bära blått alls? Eller att jag för den sakens skull tycker X eller Y. Som sagt, EN åsikt betyder inte att man ska placeras till fullo i ett enda fack tycker jag 🙂

  Svara

  Så fina kläder och så vettigt resonerat. Också fint att kläderna inte är ”vräkiga” vilket man ser hos alla andra. Känns verkligen som att du valt det du gillar och inte det som skriker lyx. Classy!

  Svara

  Åh tack snälla<333 Vissa märkesgrejer kan ju såklart vara fint ibland, men hela tiden är inte vår style och vi skulle ändå inte ha råd med det haha!! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här