Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:21 | november 25, 2020

Gravid vecka 26 & 27 – depression och sammandragningar

GRAVIDVECKA: 26 + 27
Idag är 67,1% av graviditeten avklarat och det är 92 dagar kvar av graviditeten! Idag på DAGEN är det prick 3månader kvar tills beräklad födsel (25e feb). Det kändes så sjukt att gå in och appen och se att det plötsligt var under hundra dagar kvar…

Bebisens status:
Bebisen är 32cm lång och väger närmre 1100 gram. Sist jag var hos barnmorskan så låg lillen över kurvan på vikt och hade växt på sig från att vara kört till att ha blivit ”normallång” för sin vecka. Sättet barnmorskorna mäter det på (ett måttband över magen) känns dock inte så skrivet i sten hehe?

Min kropps status:
Min navel har ploppat ut nu! Och min halsbränna har levlats upp så jag hostar en del (speciellt på kvällarna när man ligger ner och bebisen trycker på uppåt). Men annars mår kroppen bättre än någonsin. Tror min ichias nerv börjar hamna i kläm igen precis som i början utav graviditeten. Juste!! Jag tror att jag fick mina första sammandragningar i förra veckan. Jag var ute på en promenad och plötsligt kom det mildra smärtor men som blev värre och värre. När det var som värst fick jag stå blixtstilla och bara andaaaaas. Det slutade med att P kom och hämtade mig. I övrigt så är jag piggare än NÅGONSIN. Som att jag har ätit dubbla ADHD mediciner haha.

Psykisk status?
Jag känner mig väldigt stabil och hela min hjärna och vardag tänker inte längre på förlossningen på samma sätt. Så det är asskönt! Men igår var faktiskt första dagen jag kände mig lite deppig (alltså inte bara på lite dåligt humör utan verkligen nedstämd)? These times har verkligen fått mig att inse hur viktigt det är för mig med socialt utbyte. Tanken om en babyshower, en babymoon, gravidfotografering, att bo utomlands med bebis etc etc släppte jag egentligen för länge sedan. Men i veckan är det som att jag har insett att jag faktiskt har blivit lite snuvad på saker jag verkligen har sett fram emot som gravid. Smågrejer jag vet. Men jag har ändå sett fram emot dem. Och jag vet ju inte om jag någonsin vill/kommer att bli gravid igen så det är ju saker jag inte får tillbaka.

Jag har varit rädd för 3 saker under graviditeten/förlossningen: att jag ska få panik under förlossningen, att P inte får följa med till förlossningen och att jag ska bli deprimerad under graviditeten eller första tiden med bebis. Så jag hoppas verkligen att måendet vänder lite.

Cravings?
Julskinka på vörtbröd med Västerviksenap. Nu längtar jag efter rödbetsallad och köttbullar på mackan nom nom nom.

Corona tankar:
Jag börjar dock känna mig lite lätt stressad över att vi har så många inköp kvar? Det är mycket saker under graviditeten som inte riktigt har blivit som vi har tänkt (såklart) i och med Corona och restriktionerna. Tillexempel så har vi ju testat ut vagnar innan jag blev gravid, men inte provkört någon sedan dess. Nu med nya restriktionerna så vill jag inte skapa trängsel genom att besöka barnvagnsaffärer?

Jag är inte rädd för att smitta någon eller bli smittad (kanske borde vara pga graviditet plus astma?) utan mer att statsministern och Folkhälsomyndigheten säger att vi ska hålla oss hemma och då vill jag bara göra rätt för mig. Men samtidigt känns det hål i huvudet att göra ett så dyrt köp som barnvagn utan att känna och klämma? Hur tänker ni andra gravida med sånt? Struntar ni i restriktionerna och går ut och shoppar ändå? Vet inte alls hur jag ska tänka.

Är det något nytt som har hänt sedan sist?
Nej ingenting? Jag har dock kommit på en grej jag gärna har med i mitt förlossningsbrev. Min vän Sarah Tjulanders förlossningsvideo (se här klick). kändes så himla odramatisk. Och inte alls som ett utdrag ur ett kaosartat avsnitt av Grey’s and Anathomy. Mycket för att rummet var nedsläckt och alla var så lugna tror jag. Så får vi chansen vill jag gärna ha ett nedsläckt rum på förlossningen. Och bada badkar hehe 🙂 Är besatt av det precis som varje höst.

Här kan ni läsa om vecka 22, vecka 23, vecka 24, vecka 25.


14 kommentarer14 kommentarer om “Gravid vecka 26 & 27 – depression och sammandragningar”

  Självklart ska du gå och prova barnvagnar, det kan du göra med gott samvete. Håll avstånd, ha med dig handsprit, handskar och eventuellt munskydd så kommer det gå galant. Herregud du är gravid fina, klart ni ska kunna känna på vagnen ert lilla knyte ska ligga i!

  Skriv gärna inlägg om barnvagnar ni tänker på, och den det blir. Är barnvagns tokig hehehe, och kan gott rekommendera Stokke Trailz! En vagn i den tyngre klassen, men otroligt bra komfort för både er och bebis. Sen passar den er för ni båda är ju långa också. Ligg/sitt delarna är placerade lite högre upp vilket är skonsamt för era ryggar.

  Kram!

  Svara

  Hej!
  Ååååå vad kul! Det är den vi har prövat ut sen innan och som vi älskar! <3 Tack för inputs. KRAAAM <3

  Svara

  Ska också köpa vagn (bf april) och var iväg och provade en gång innan restriktionerna. Men det jobbigaste jag tycker är att alla är superbra att köra inne på plan heltäckningsmatta i affären, men vi kommer bo på landet med grusväg och oljegrus på vägarna 😂 så måste ändå gå mycket på vad andra tycker funkat för dom.
  Vissa andra bäbisgrejer vill jag ju känna på och se först innan jag ev beställer på internet. Så tycker faktiskt att man som gravid ”får” åka till den typen av affärer, satsa på att åka dit precis när de öppnar kanske?

  Svara

  Klart ni ska prova ut en barnvagn! Det känns verkligen inte som att ni behöver ha dåligt samvete för! 💕Vi köpte vagn förra helgen i fysisk butik. Andra gången vi var där och ’klämde’. Vi var i butiken strax efter öppning = noll trängsel. Vi var i stort sett själva i butiken över en timme. Sedan droppade det in några fler men butiken i sig var stor, så det fanns gott om plats och alla visade hänsyn och höll avstånd. Kändes inte otryggt alls eller som att vi var och tog upp plats och trängdes. Slog till på babyskydd också när vi ändå var igång. Lycka till med barnvagnsköpet fina du 🤗

  Svara

  Tycker absolut att ni ska känna på barnvagnen innan. Det är stor skillnad i hur de känns att köra & manövrera och jag är så glad att vi åkte och tittade i fysisk butik innan vi köpte. Vi åkte dit sent på kvällen precis innan stängning när det knappt var någon i butiken och hade handsprit med oss + höll avstånd <3

  Svara

  Herregud vad bebisen växer,det är nog en liten kille:) du är som alltid en tjusig tjej.Det blir spännande ju närmare förlossning det kommer.Kramen!

  Svara

  Ni som har lite flexibla tider kan ju passa på att åka till barnvagnsaffären en vardagsförmiddag. Då borde det vara väldigt lite folk och lätt att hålla avstånd utan att bidra till smittospridning (såklart såvida ni är symptomfria + använd handsprit) 🙂

  Svara

  Sååå himla fin klänning! Var har du köpt den??? <3 Har letat efter en stickad klänning hur länge som helst!

  Svara

  Vi har bf 16 mars med vårt första barn och för mig känns det viktigt att få prova vagn! Jag tänkte ringa till butiken och fråga vilka dagar/tidet de brukar ha minst kunder, ofta har butiker bra statistik på sånt. Så tar jag mask och handsprit och ser till att hålla avstånd 🙂

  Och när du är i butiken, försök att slappna av och njuta av det och inte känna dig som en dålig medmänniska. Du är fantastisk och anstränger dig på så många sätt för att möta människor runt om dig med respekt. Vi ser det! Låt dig inte ”snuvas” på den här upplevelsen utan se om du kan njuta, drömma, mysa.

  Skriv gärna inlägg om era vagn-tankar sen, stort lycka till <3

  Svara

  Hej,

  Du skrev ju om att träffa vänner på instagram häromdagen. Jag tycker att råden är ganska tydliga med att du kan umgås med någon utanför ditt hushåll om ”aktiviteten” innebär att ni tydligt kan hålla avstånd. Ofta svårt inomhus kan jag tycka men du bör absolut kunna ta promenad med en vän!

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/forlangda-lokala-allmanna-rad-i-stockholms-lan-vastra-gotalands-lan-och-ostergotlands-lan/

  Svara

  självklart prova vagn. var där vid öppning och ha munskydd och handsprit. INTE handskar (mer bakterier att ha handskar än att ha rena, spritade händer). Fick lite panik av en tidigare kommentar som skrev du skulle ha handskar. Vi på infektion brukar dagligen undra över hur folk tänker med handskar. Bara att ta i handskarna så har man mer bakterier än att ha rena och spritade händer..

  / jobbar på infektionavdelningen.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här