Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:17 | mars 25, 2020

Vi har investerat i solceller! Hur tänker vi på miljön härhemma?

Hus

Herregud gänget! För några veckor sedan gjorde jag och P vår hittills största investering till huset. Vi la nämligen en beställning utav solceller!!! En sån jäkla milstolpe. När dem är installerade så är det i princip omöjligt att göra huset mer energisnålt (vi skulle kunna byta pumpen till cirkulationen i poolen då vi inte behöver en så stor men that’s it)!!! Det känns bra i prick varenda liten cell utav mig.

(Vilket kul väder det var när jag fotade de här bilderna på huset…!)

Vi har verkligen haft det här som ett gemensamt mål, att en dag kunna vara självförsörjande utav el. Men jag tror inte att någon utav oss räknade med att det skulle ske efter bara 1,5år?! (vi får ju se om vi blir helt självförsörjande, men till stor del i alla fall!). Jag är så stolt över oss.

Så snart kommer vi att kunna duscha, tvätta och TANKA BILEN med vår egna el (vi har en el-hybrid)!!!! Har vi tur kommer vi till och med kunna sälja ett eventuellt överskott utav elen vi producerar till Nacka kommun. Jag tycker verkligen att det här är så himla coolt.

För några veckor sedan hade en solcells-kille som var här och mätte storleken på vårt tak, hur många % utav det som skuggas under dagen, hur många solcellsplattor vi får plats med etcetc. Och det visade sig att vi hade de OPTIMALA förutsättningarna. Dessutom har vi ju ett i princip platt tak, så solcellerna kommer INTE att synas ifrån varken innergården eller vägen. Vilket var VIKTIGT för oss, designtänket alltså. Det finns ju olika solceller, och ju dyrare desto bättre (tyvärr hehe). Och vi valde dem som har absolut högst effektivitet + snyggast.

Det är kul att det börjar komma upp fler och fler miljövänliga alternativ på marknaden som är SNYGGA. Inte bara solceller, utan bilar, lampor, toaletter, möbler etcetc! Bygger vi ett eget hus kommer vi absolut att ha ett sedumtak (blommor) och blanda ut solcellerna på taket med vår egen biodling. Goals!!!!

Sedan kan man ju tycka vad man vill om att staten inte är speciellt generösa med sina bonusar för solceller, elbilar osv (så att det skulle bli billigare för alla att köpa det) men det är vad det är. Förhoppningsvis kommer man att se mer sånt i framtiden. Kom igen nu politikerna (sluta straffa låginkomsttagare med gamla bilar och sänk istället priset på de miljövänliga!). Ooops nu blev det lite politiskt här men men nu vet ni vart jag står i frågan haha.

Hela vårt hus styrs ju idag via en app i vår telefon, alltså alla gardiner/lampor/utebelysning/högtalare/ytterdörren etctectect. Och trots att jag inte tycker att teknik är speciellt sexigt, så har min kille verkligen influerat mig i hur viktigt det faktiskt är. Eller viktigt och viktigt, det finns väl viktigare grejer. Men har man väl vant sig vid ett liv där tekniken underlättar och drar ner på kostnader så blir det svårt att se ett liv utan det på något vis. Aja, den här investeringen är ju faktiskt en utav få som betalar av sig själv varje månad också 🙂 Därav den gick före andra investeringar som vi har planerat att göra. Jag är i alla fall sååå peppad!!!!


9 kommentarer9 kommentarer om “Vi har investerat i solceller! Hur tänker vi på miljön härhemma?”

  Jag känner igen mig i vartenda ord i tänket och jag gratulerar till en av de bästa investeringarna.Jag får väl också göra slag i saken för man blir ju verkligen inspirerad nu.Det är något speciellt med att producera sin egen el.

  Svara

  Vad kostar det på ett ungefär?? Jag är också sugen på det 🙏🌞

  Svara

  Bara att googla runt fina på olika bolag! Vi tog in offerter ifrån flera och jämförde :-)<3 det beror helt på hur många man ska ha etc så tips är att boka en tid för att dom kommer ut och mäter! 🙂

  Svara

  ”sluta straffa låginkomsttagare med gamla bilar” Vad betyder det ens????

  Svara

  Det kan vara ganska lätt att tänka att elbilar är jättebra för miljön men om man ser till hela kedjan, dvs tillverkning av batterierna(Väldigt stora utsläpp av koldioxid) och hur elen faktiskt produceras är det faktiskt inte jätte miljövänlig. Vi har ju kommit en lång väg när det kommer till förnybar energi men långt ifrån all el som produceras är miljövänlig.

  Svara

  Hej! Kan inte du ge tips på hur man kan inreda en liten lägenhet? Jag ska snart flytta till min första lägga på knappa 30 kvm och tycker det är svårt att inreda den. Älskar er inredningsstil!

  Svara

  Hej Ellinor! I januari skrev du ett inlägg där du har en kort roströd topp till vita byxor. Jag har letat ihjäl mig efter toppen – den är så fin! Kan du säga var du köpt den? Ps. Jag är lika lång som dig och uppskattar verkligen alla klädtips 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här