Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:22 | december 17, 2019

Säg nej till fylla i jul – 5 sätt att göra skillnad (på riktigt) för barn

I samarbete med Jacobs Creeks alkoholfria viner.


Hej mina älskade, goa, glada, fantastiska följare!! Hoppas allt är prima ballerina med er trots december. Jag vet att många, inklusive jag själv kan vara lite extra känsliga runt just den här högtiden. Och med all rätt tycker jag, för den är ju så himla laddad. Det är som att julafton är den dagen på allt året där allt ”bara” SKA klaffa och vara PERFEKT. Inte bara ens mående, utan hela ens familj ska vara perfekt. Och julpyntet, julbordet, klapparna, inslagningen och stämningen också… 

Man vet ju det sen innan. Att i ens egna liv så kommer det inte vara sådär perfekt. Så man lovar sig själv långt i förväg att: i år, i år ska jag inte ha så höga krav eller bli besviken om det inte blir som jag har tänkt. Men sen…


… Sen så kommer julafton och man sitter där med en klump i magen för att alla på Instagram verkar ha det så himla trevligt. Med sina familjer som är samlade och mår bra. Inget som är trasigt, utan alla har bara kul ihop. Medan man själv… Inte har det så. Någon i familjen saknas. Någon mår inte bra. Någon ger en dåligt samvete. Någon ser en inte.

Nej usch fy!! Jag mår dåligt bara jag tänker på det.

Jag fick min ”revansch” i livet förra året när det var jag själv som bjöd in till häng julafton. Det var JAG som fick bestämma vilka som var välkomna och inte. Det var JAG som satte gränserna. Och för första gången på många många år var julafton bara en härlig dag. Alla jag älskade var för en gångs skull samlade och jag tänkte inte en endaste sekund på min pappa. Perfekt med andra ord!

Hur firar ni jul i år förresten? Vi kommer att åka runt mellan Linköping, Norrköping, Gnesta och Stockholm. Det blir ju så när man är flera syskon i en familj och folk börjar få respektive. Det är ju bara att vänja sig vid att åka runt mellan alla! Inget mig emot dock, det blir ju bara ÄNNU mer firande tänker jag hehe.

Men det betyder ju också att man ska köra bil och inte kan dricka alkohol. Så därför vill jag bara påminna er om Sveriges godaste alkoholfria viner, som ju är signerade Jacobs Creeks såklart! Deras bubbel är det gooodaste (ja GODASTE jag kan inte betona det nog) på marknaden och likaså det vita. Men dom har ju faktiskt alkoholfritt rött vin också! Jag är verkligen en otroligt stolt ambassadör för dem. Det är jag året om, men allra extra såhär runt högtider.

Jag personligen har börjat dricka sååå mycket mer alkoholfritt det senaste året och många kompisar har hakat på. Så länge det finns ett gott alternativ känner nog många när man väl står där att man kan avstå alkoholen. Det upplever jag i alla fall!

Jag vet att många utav er känner någon, eller själva är uppväxta i familjer där alkoholen har flödat fritt runt jul. Och just den tanken har alltid gett mig så mycket ångest. Att så många barn växer upp med föräldrar som tar en fylla före att ge en trygg uppväxt… Så därför vill jag verkligen försöka göra skillnad på något vis. Så kan inte ni och jag ha en pakt i jul? Att vi:

1) INTE ger bort en vinflaska när vi kommer hem till någon i jul. Utan istället choklad, en blomma eller något annat fint.

2) Att vi inte blir onyktra framför ett barn.

3) Om vi dricker en nubbe (jag skippar det alltid helt) så får vi se till att få i oss mycket vatten samtidigt.


4) Att vi säger ifrån om någon dricker för mycket.Och slutligen…

5) Vi köper med oss ett alkoholfritt alternativ och ställer bland den andra drickan!

Jag tror verkligen att många fler skulle välja alkoholfritt om dom hade möjligheten där och då. Och då vill man ju vara den som har förberett det och köpt med en extra flaska!! Så ska du till Systembolaget för att köpa glögg, få med dig en flaska alkoholfritt (ifrån Jacobs Creek röstar ju såklart jag för men det är ju upp till var och en! Dom finns förresten att köpa i matvarubutiken också.)

Jag är helt övertygad om att små saker kan göra stor skillnad för många! Och det värsta som kan hända om man komittar och håller sig till dessa 5 punkterna är väl att fler mår bra och man håller drickandet på en hälsosam nivå tänker jag?

Som sagt, deras mousserande vita (bubblet 40kr) smakar precis som det med alkohol. Likaså det vita. Och det röda är perfekt om man inte vill ha vatten/saft/läsk i glaset, men ändå ha något rött. Kanske gömma för någon att man är preggo..? Eller vad vet jag hihihi!

Alla länkar i det här inlägget leder förresten till Systembolagets egna hemsida, och där kan ni se ifall ert alkholfria alternativ från Jacobs Creek finns på hyllan just där du bor!

Nej nu knackar det på dörren och de första middagsgästerna börjar trilla in!!!! Men innan jag går:

Kommer ni vara med på min utmaning om att själva dricka mindre under jul? Och hålla er till mina 5 punkter? Jag hoppas verkligen det! Om man själv har en viss approach så brukar det smitta av sig på sin omgivning förr eller senare. Trust me! Kram på er mina fina och ta hand om er. Oavsett om ni känner er ensamma under jul, så är ni aldrig det<3 Jag finns ju där på chatten under julafton precis som vanligt ifall ni vill ha någon att prata med<3


6 kommentarer6 kommentarer om “Säg nej till fylla i jul – 5 sätt att göra skillnad (på riktigt) för barn”

  Ahh,vad gullig du är som tänker på de ensamma! Mmm,det är för djä…gt att fler och fler mår riktigt dåligt i vårt samhälle.
  Jacobs Creek är ett riktigt bra vin,beröm till din OCH min goda smak:)!

  Svara

  Det här kan vara det viktigaste inlägget jag har sett! ❤️ Jag och så många andra har precis som du upplevt mindre roliga julaftnar (ibland alla lov, helger, storhelger.. mm). Det här är ett så otroligt fint inviativ från dig. Jag blev helt rörd ❤️

  Svara

  Otroligt fint sagt av dig att du finns i chatten! God jul❤️

  Svara

  ELLINOR DU ÄR SÅ HIMLA BRA!! Vill bara ge dig lite extra cred då jag ständigt imponeras av hur jordnära och omtänksam du verkar vara, samtidigt som du är en gud på inredning och kläder och smycket och mycket annat! Inlägg som dessa kan verkligen göra skillnad, tack för att du tar dig tid. You go girl!

  Svara

  Så bra uppmaning Ellinor!

  I min släkt/familj dricker vi endast när vi är bara vuxna, och även då i måtta, aldrig sett mina föräldrar, eller mor/farföräldrar ens lulliga – inte har vi tråkigare än någon annan för det.

  Kram & god jul

  Svara

  Samma, är så så sååå tacksam för det. Och vi är riktigt gapiga, skrattiga och flamsiga. Så vi har megaroligt ändå vi också som tur är <33

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här