Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:16 | oktober 28, 2019

VI SKA ÅKA PÅ MIN DRÖMRESA I VINTER! Afrika here we come again!


ÅH herregud!!! Då var det bokat! Vår vinterresa som jag har tjatat om i prick hela mitt liv. Vi ska nämligen till… Tanzania och Zanzibar! Jag är så taggad att det på riktigt gör ONT i själen och de senaste dagarna har enbart gått ut på att kolla ”Our Planet” serien på Netflix (se den!) med alla djuren som bor därnere.

I februari 2018 (alltså snart två år sedan) så åkte ju jag och P + hela hans familj till Sydafrika. Närmare bestämt Plettenberg Bay och Kapstaden, och så bilade vi däremellan (6h bilresa). Jag dr0g ju även iväg på en heldags arbete med några familjevänner som har varit med och startat upp en skola i Franschhoek.


Denna dagen lärde mig mer än alla mina 24år sammanlagt, och då överdriver jag inte ens. Jag grät i typ en månad och kunde inte säga ett enda ord om min upplevelse ifrån byn de första 7 dagarna. Det var för tufft och jag var verkligen tvungen att bearbeta det.

Men nu vill jag göra om det såklart, så jag sitter just nu och letar som en galning efter en skola/barnhem i Tanzania som jag kan besöka? Jag skulle helst av allt vilja dokumentera allt för er så att vi tillsammans kan hjälpas åt för att samla in pengar och hjälpa barn i utsatthet. Många av dom går verkligen igenom helvetet på jorden. Och det vore så fint att kunna ge tillbaka till moder jord med ett så pass ytligt arbete som jag i många avseenden egentligen har. Jag vet att jag har hjälpt många utav er genom er psykiska ohälsa, att få det jobbet ni drömmer om eller att ta tag i erat sparande. Men detta skulle vara något ännu större. Det handlar många gånger om liv eller död. Vet ni någon skola eller ett barnhem som jag kan besöka i Tanzania? Snälla hör av er till mig, antingen här eller på min mail [email protected]

Naturen i Sydafrika var magisk! Och det tror jag att den kommer att vara i Tanzania och Zanzibar också.

Två dagar så kommer vi att bo i en lodge mitt ute på savannen. De två dagarna kommer enbart att bestå utav olika safaris, från tidig gryning till sen kväll. Detta längtar jag oerhört mycket efter! Tänk att vi ska få sova därute och se den afrikanska stjärnhimlen på natten?! Får gåshud bara jag tänker på det. Förhoppningen är att se the big 5 (leopard/lejon/elefant/buffel/noshörning). Jag har sett alla förutom noshörningen – så håll tummarna för maj!

Fick jag bestämma skulle vi även åka på valskådning, delfinsafari, krokodilsafari, se flodhästar, besöka schimpanserna i djungeln och simma med valhajar (världens största val och levande fisk). Målet med den här resan är att få så få chilldagar som möjligt – jag vill verkligen MAXA och se ALLT SOM GÅR ATT SE. Så jag vet att vi har bokat en längre cykeltur och någon mer aktivitet. Jag är på ALLT!

Vi kommer att resa med två andra kompispar. Dom är med i 10 dagar och sen stannar vi 4 extradagar bara jag och P. Egentligen hade jag velat vara kvar i typ en månad, men nu har vi ju Bruno och P måste till jobbet. Helst av allt skulle jag ju vilja flytta ner hehe. Men det kommer senare i livet, vi får helt enkelt reka nu!

De sista dagarna ska vi spendera på paradisön Zanzibar, dit vi kommer med ett litetlitet flyg som vi har hyrt. Jag har aldrig flygit ett sådant litet plan så det ska bli spännande, främst för att man kommer att få se all natur ovanifrån! Många åker ju till Zanzibar bara för att njuta (typ som om man skulle åka till Maldiverna). Men min plan är att se djurriket under ytan! Jag älskar ju verkligen vattendjur och framförallt valar.

Jag har drömt om den här resan så länge jag kan minnas i livet – och äntligen blir den av! Jag är så otroligt otroligt taggad! Så har ni några tips på restauranger/upplevelser/safaris/äventyr så hit me! Och om ni vet någon skola/barnhem som jag kan besöka? 


21 kommentarer21 kommentarer om “VI SKA ÅKA PÅ MIN DRÖMRESA I VINTER! Afrika here we come again!”

  Men gud!! Jag ska göra min praktik där (pluggar till sjuksköterska) så jag vill också ha en massa tips! Det kommer veekligen bli en sjuk upplevelse och att ta med det in i den svenska sjukvården då vi tar så mycket förgivet här men som de kämpar dagligen med! <3

  Svara

  Åh var på båda ställena för några år sedan, bli lite smått Avis… Bästa resan jag gjort! Minne för livet!!!! Du kommer ha det SÅ SÅ SÅ bra!

  Svara

  Wow wow wow! Härligt att ha en sådan resa att se fram emot.Fotografera mycket och anteckna mycket så kan du skriva en härlig reseberättelse och ha som minne och lite till oss här;)!

  Svara

  Hej! Jag är några bekanta som just nu är iväg i Tanzania och besöker en skola! Vet tyvärr inte namn o så på skolan men vet att den ligger i Moshi! Kanske kan va till hjälp.. 😊

  Svara

  Åh hojta om du ser någonstans/frågar dem vart dem ska. Eller om dom har andra förslag/den skolan kanske har andra förslag etc. Men tack oavsett! Ska kolla upp. <3

  Svara

  Hej! Vilken dunderresa! Kommer ihag när du akte til Sydafrika och älskade det – vad bra med en annan resa nu! Har själv rest i Sydafrika, Botswana och jobbat i Rwanda och Uganda och älskar verkligen din asikt att hjälpa men (vill verkligen inte lata negativt här – bara tipsa) läs dom här artiklar och tänk innan du bara gar förbi en orphanage och skola för att ”hjälpa” och upperksamma vid dina medier 🙂 Det blir bra om man tänker igenom det – men lite research inann skadar alrig. Hoppas du hittar en skola som passar för bada dig och barnen! Kram!

  https://www.tourismconcern.org.uk/voluntourism-url-canonique-relcanonical/
  https://time.com/5710785/j-k-rowling-orphanage-tourism-no/
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2010/nov/14/orphans-cambodia-aids-holidays-madonna

  Svara

  Hej! Har själv varit i Tanzania för två år sedan och det är ett fantastiskt vackert land. Vill dock avråda dig/er från att besöka barnhem. Det är väldigt problematiskt att människor tillfälligt besöker barn som ofta lever utan en trygg punkt. Har själv fått se vilken psykisk påfrestning det är för barn att bli lämnade efter att ha fått spendera tid med människor som haft möjlighet att ge dem mycket uppmärksamhet. Rekommenderar dig att läsa på om volontärturism och den problematik som finns.

  Förstår självklart att du endast menar väl men föreslår istället att du besöker andra typer av institutioner. Till exempel finns det massvis med organisationer som jobbar för att främja jämställdhet och kvinnors självständighet.

  Angående safariturer så rekommenderar jag Serengeti och kratern Ngorongoro. Att besöka Ngorongoro är som att kliva rakt in i Lejonkungen. Hoppas att ni får en magisk resa, Tanzania är ett land jag verkligen vill besöka igen!

  Svara

  +1
  Vill också rekommendera dig att läsa på ordentligt. Har tidigare läst kurser om just turismens påverkan. Donera mer än gärna pengar men att som tidigare kommentar säger är det problematiskt att åka och hälsa på 🙂

  Svara

  Hej!

  Jag har aldrig skrivit förut men har precis som andra som kommenterat varit på båda ställena och även bott och arbetat i Östafrika. Du kommer ha det fantastiskt! Däremot vill jag starkt avråda dig från att besöka en skola eller ett barnhem, jag förstår att din intention är bra, men den enda positiva skillnaden du kan göra för dessa barn är att skänka till organisationer som hjälper dem. Dessa barn är inte djur (jag vet att du inte tycker det, men det är lite så de upplever det), turistattraktioner eller finns där för att få dig som västerlänning att ’få perspektiv’ – de är barn som ofta har genomgått trauma som inte behöver objektifieras eller traumatiseras genom att få påhälsning av välmenande västerlänningar som tittar in sen flyr fältet. Skänk pengar, hjälp turistnäringen genom att visa vackra bilder men försök att motstå frestelsen att för egen del känna sig berörd/levande/som att man gör skillnad genom att besöka ett barnhem. Trevlig resa!

  Svara

  Hej, wow vilken härlig resa det kommer bli! Vill dock säga att jag rekommenderar att läsa på om hur barn mår av att det kommer främlingar som ska hjälpa dem och sen åker hem. De får anknytningsproblem och känner sig övergivna. Om du vill hjälpa skulle jag rekommendera att besöka något annat eller skänka pengar till skolan/barnhemmet. Förstår att du bara menar väl såklart! Men ville ändå säga det för barnens skull

  Svara

  Finns det dokumenterade,vetenskapliga belägg för att barn skulle må dåligt av att tillfälligt träffa andra människor? Ifall ditt påstående stämmer så är det väl lila för barn i svenska skolor/förskolor där personalomsättningen numera är mycket hög.Jag tror inte på den teorin.

  Svara

  Fast man kan inte riktigt generellt jämföra barn på barnhem med barn i det svenska utbildningssystemet. Det handlar mer om white saviourism och post-koloniala strukturer som förstärks när vita människor åker och ”kollar på” barn i utsatta situationer innan de åker tillbaka till sina lyxhotell. Förstår att Ellinor vill väl men det är inte som att hon är den första/enda som gör detta och om man ska vara helt ärlig: vilken nytta kommer hon egentligen att göra? Vad tjänar lokalbefolkningen på att hon tar lite bilder och skriver om situationen??

  Svara

  Ok Bodil,nu vill jag inte ha en diskussion om detta på Ellinors blogg men det finns nog mycket att säga i ämnet.Har du andra forum att diskutera på så bjud gärna in mig!

  Svara

  Det går inte direkt att jämföra då barn i Sverige oftast inte genomgått den sorts trauma som barn på barnhem. I Sverige har vi för det första inga barnhem, de flesta har vuxna som ser och lyssnar på en vare sig det är hemma eller på förskolan/skolan. I Sverige kommer de flesta barnen hem till ett hem där det finns en konstant vuxen. Medans barnen på barnhem i utvecklingsländer bara har personalen som är där, personal som jag kan tänka mig har svårt att räcka till för alla barn. Att det då kommer en person och visar kärlek till dessa barn och faktiskt hinner se dem men sen bara lämnar dem är traumatiskt. De flesta barnen på barnhem är inte ens föräldrarlösa(går att läsa om i artiklarna som någon länkade här ovan) och bara det att bli lämnad av sina föräldrar är redan ett stort trauma.

  Svara

  Som andra skriver, skulle ej rekommendera att åka till ett barnhem för att förändra din livssyn. De finns inte till där för din skull. Hjälp dem istället genom att skänka pengar till organisationer som hjälper på plats och har insikt i kulturen, biståndsarbetet och den allmäna situationen i just det landet.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här