Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

10:09 | mars 1, 2019

Frågor och svar om Bruno vår hund

Fråga: Vilken ras är Bruno? Han är så himla söt den lilla karamellen!!!
Svar: Ja men visst är han! Han är en Labradoodle Mini. Dvs en liten labrador och en dvärgpudel. Dock var Brunos föräldrar båda labradoodles. En vanlig Labradoodle blir ungefär lika stor som en labrador.

Fråga: Hur stor kommer han att bli?
Svar: Man tror 45-50cm hög. Så typ som en Cocker Spaniel?!

Fråga: Får man fråga vad han kostade?
Svar: Det får man! Han kostade 25 000kr, jag vet inte om det var för att han är en mini. Men en vanlig Labradoodle kostar minst 30 000kr.

Fråga: Är Bruno allergifri?
Svar: Ja eller allergivänlig säger man tror jag. Man borde inte vara allergisk mot honom men är någon superkänslig kanske den kan känna av honom? Det vår ju vår familjehund Happy också vilkket har varit så himla himla skönt.

Fråga: Vilken kennel köpte ni honom hos?
Svar: Jag har fått tusen frågor om detta men tyvärr kommer jag inte att berätta det. Är man på riktigt intresserad av att köpa en hund så får man googla runt och leta fram en själv precis som jag gjorde. Då kommer du att hitta hans kennel. Leta på Blocket, olika hundforum, följ Facebookgrupper och Instagramkonton osv. Jag vet folk som har fått vänta mellan 1-3år på att få tag i en Labradoodle så det är en sjuk efterfrågan och vi hade tur som fick tag i en efter 8-6mån (minns inte riktigt när jag aktivt började leta). Jag vill inte att någon ska köpa en Labradoodle bara för att det var den första bästa rasen man hittade. Det är så viktigt i hela processen när man köper en hund att man googlar runt och lär sig tror jag.

Fråga: Hur kom ni på namnet?
Svar: Vi visste direkt är hund kom på tal att vi ville ha en chokladbrun. Det kändes mest ”oss”. Och då ville vi ha ett namn som symboliserade att han var just brun. Så vi googlade jättemycket och hittade typ Coffee, Toffee, Kakan, Brownie osv men inget kändes rätt. Så det fick bli Bruno. Men andra namn jag tycker är fina på en hanhund är: Laban och Ruben.

Fråga: Är han/hans mamma eller pappa en Toy pudel?
Svar: Nej det är han inte! Brunos mamma och pappa är Labradoodle 4e generationen tror jag man säger. Jag tror att det innebär att det var 4 generationer tillbaka sedan som det  var en labrador och en dvärgpudel som parades. Rätta mig om jag har fel!

Fråga: Hur kom ni fram till vilken ras ni ville ha?
Svar: Vi ville först ha en Labrador eller Golden Retriver men kom fram till att det blir för stort för oss. Plus att dem fäller så sjuukt mycket vilket vi hade fått KRUPP på. Då hittade jag Cockerpoo (Cocker Spanien + Pudel) och det var vi inställda på egentligen hela tiden fram tills att vi hittade Bruno. Iom att han är Mini så blir det perfekt! Men jag googlade såklart ASMYCKET på alla möjliga raser för att se att vår hund skulle passa vår livsstil. Vi var även inne på en Lagotto (känd som tryffelhund googla ni kommer DÖ!) men de är för aktiva för oss vilket knäckte mig till en början. Och sedan en Spansk Vattenhund men dem skulle bli för stora. Vi var väldigt överens om att vi inte ville ha en för liten hund och gärna en locklig.

Fråga: Är Bruno bara din eller bara P’s? Eller har ni honom 100% tillsammans?
Svar: Bruno är 50% min och 50% P’s haha fan vad sjukt det kändes att skriva. Men precis som med ett barn ju. Så vi har köpt honom tillsammans och om vi skulle göra slut så får väl Bruno bo varannan månad eller där han har det bäst tänker vi. Att köpa hund ihop har varit en så stor grej för mig, att man verkligen gör det tillsammans. Det har känts mycket större än en förlovning för mig haha för det är ett sådant committment.

Fråga: Hur gör ni om dagarna med vovven?
Svar: Jag sa upp mitt kontor för någon månad sen så jag jobbar 80% hemifrån och resten i stan. Då tar P honom. Men P jobbar mycket hemifrån också vilket är skönt för jag får INGENTING gjort när jag är ensam hemma med honom. Just nu kallar jag honom för Lilla Perkelet för han är så jobbigt at the moment. Men snart ger det med sig! Träning träning träning.

Fråga: Har det blivit mer jobb än ni tänkt er?
Svar: Jag tänkte nog inte på att han skulle rastas på nätterna. Men annars nää. Jag var inställd på att det skulle bli asmycket jobb. Det är mycket mindre småträning iofs som jag nog glömde bort också. Det är ju inte bara raster på nätterna och ca var 40e minut på dagarna. Utan också borsta, klippa klor varje vecka, klippa runt ögon och rumpa, pilla på tassar och i munnen, seleträna, koppelträna, badas, sluta-bita-på-allt osvosv så att han inte tycker sånt är läskigt sen. Visst tar det tid men jag tycker att det är jobbigast energimässigt. Att man får dåligt samvete, undra hur hård eller hur snäll man ska vara mot honom osv.

Fråga: Har ni tänkt gå på en valpkurs?
Svar: Jaaaaa. Både jag och P är väldigt hårda och att ha en olydig hund finns inte i vår värld. Och vi vet att det är sjukt mycket träning dit och på vägen kommer vi att behöva hjälp. Ingen av oss har haft en hanhund tidigare och jag vet tex inte alls hur jag ska hantera ifall han börjar jucka mot allt? Det är min mardröm helt ärligt…

Här ser man lite bättre hur liten han är..

Fråga: Är det värt all tid? 
Svar: För oss är svaret: SJÄLVKLART!!!! Vi har längtat efter en hund länge nu. Första gången vi pratade om att köpa hund var när vi hade varit ihop i ca ett år. Men vi ville inte ha en stor hund inne i en lägenhet (var inne på labrador då). Sedan dess har vi skämtat regelbundet och ropat på vår osynliga hund och när vi har åkt båt eller bil har vi jämt sagt: ”ååå tänk när lilla hunden är med oss snart”. Fast vi inte ens var i processen att faktiskt köpa en.

Fråga: Hur mycket större än Selma kommer han att bli?
Svar: Semla är ju min bästis Elin Skoglunds valp. Hon är en Cavapoo dvs en Cavalier King Charles Spaniel + pudel. Jag vet inte exakt hur stor hon ska bli. 40cm hög kanske, och Bruno ska väl bli 5-7cm högre.

Bruno och 1åringen Hugo…

Fråga: Har Bruno träffat Happy än? 
Svar: Nej men på lördag händer det!!!! Han har inte tagit sen vaccinationsspruta två ännu vilket man gör ca en månad efter att man har fått hunden. Jag har förstått att uppfostra en hund kan jämföras med att uppfostra ett barn för alla har 1000 olika åsikter och det upprör många. Men Bruno får hälsa på Happy och Selma just nu, sedan har jag faktiskt hållit i honom när okända hundar har sprungit fram. Happy är rätt uppfostrad i många avseenden och bryr sig inte ett SMACK om andra hundar. Går alltid utan koppel med henne i stan för hon lämnar inte ens sida. Det är ambitionen med Bruno också hahaha!!

Fråga: Vem tar mest ansvar?
Svar: Hmmm. Svår fråga. Men kanske lite mer P? Jag var den som letade varje dag i månader efter en hund. Men nu är det P som googlar och kollar youtubeklipp på honom. I övrigt gör vi nog lika mycket.

Fråga: Kissar han mycket inomhus? Hur gör ni på nätterna?
Svar: Både ja och nej. Vi har köpt kompostgaller så han kan bara vara i köket/hallen/halva vardagsrummet och där har han kissat inne typ 3 gånger. När han väl kissar inne får man skylla sig själv för då har man varit påväg ut med honom men var 2 sekunder för sen hahaha. Jag tar kvällarna fram tills 23. Sedan tar P honom mellan 00-06. Då tar jag honom igen. Det funkar so far för oss!

Min bebis!!!!


34 kommentarer34 kommentarer om “Frågor och svar om Bruno vår hund”

  Snälla gå inte med en hund lös i stan. Finns så många som är hundrädda + att man kan inte med 100% säkerhet veta att hunden inte sticker iväg om den ser något intressant! Ha hunden lös i skogen isåfall 🙂

  Svara

  I hear you! Men, du behöver inte oroa dig för hon skulle aldrig springa iväg eller ens nosa på någon hehe, men ska absolut tänka på det framöver! Förstår ändå ifall man är rädd och bara ser henne på avstånd så kanske det är lite läskigt 🙂 Jag blir TOKIG på folk som har hunden i koppel och låter den
  1. Hoppa mot människor
  2. Springa fram mot människor
  3. Skälla

  Blir provocerad bara jag skriver det. Sedan är det ju en grej att jobba för att den inte ska det men att den gör det ändå. Men människor som bara skiter it!!! Woooah.

  Svara

  Snälla gå inte med en hund lös i stan. Finns så många som är hundrädda + att man kan inte med 100% säkerhet veta att hunden inte sticker iväg om den ser något intressant! Ha hunden lös i skogen isåfall 🙂

  Svara

  I hear you! Men, du behöver inte oroa dig för hon skulle aldrig springa iväg eller ens nosa på någon hehe, men ska absolut tänka på det framöver! Förstår ändå ifall man är rädd och bara ser henne på avstånd så kanske det är lite läskigt 🙂 Jag blir TOKIG på folk som har hunden i koppel och låter den
  1. Hoppa mot människor
  2. Springa fram mot människor
  3. Skälla

  Blir provocerad bara jag skriver det. Sedan är det ju en grej att jobba för att den inte ska det men att den gör det ändå. Men människor som bara skiter it!!! Woooah.

  Svara

  Vilka hälsotester har föräldrarna gjort? Dvärgpudeln måste ju kollas patella på o ögonlysas bla. Samt ställas med VG/Ex. Och för labradorer är det väl åtminstone HD som gäller. Lycka till med Bruno!

  Svara

  Hans labradoodle föräldrar har gjort alla tester som behövs vilket känns så tryggt <3 tack snälla fina du<3

  Svara

  Vilka hälsotester har föräldrarna gjort? Dvärgpudeln måste ju kollas patella på o ögonlysas bla. Samt ställas med VG/Ex. Och för labradorer är det väl åtminstone HD som gäller. Lycka till med Bruno!

  Svara

  Hans labradoodle föräldrar har gjort alla tester som behövs vilket känns så tryggt <3 tack snälla fina du<3

  Svara

  Åhh vilken lycka att äntligen få hem en egen valp efter mycket längtan. Jag och min sambo hämtade hem vår hund för lite mer än ett år sen och det är det bästa vi gjort. Visst var det jobbigt i början med allt bitande och sömnbrist pga att springa ut med lillen hela nätterna. Men det blev mycket bättre snabbt!

  Har också en hane och var som du orolig över att han skulle börja jucka. Vilket han gjorde när han började bli könsmogen. Men det gick över ganska fort. Det var två månader som var jobbiga men med att konsekvent visa att det inte var ok så gick det över. Nu juckar han aldrig.

  Du verkar ha ett väldigt sunt tänk när det kommer till ditt valpköp och kring uppfostran av hunden så med träning kommer Bruno säkerligen bli den väluppfostrade hunden du vill ha.

  Tycker ditt svar kring kennel var klockrent! Tror som du att det är bra om alla som är sugna på att skaffa hund gör sin egen research och skaffar en ras som passar ens livsstil – inte en hund som bara är söt,

  Svara

  Ja sån LYCKA!!! Okej gud vad skönt det låter. Då ska jag hålla siktet inställt på målet och fokusera!!! Inget juckande för den lilla påååågen.

  Vad bra att man förstod vad jag menade. Menar inte att vara elak men jag lyckades hitta flera kennlar (visserligen lång väntetid men ändå) och då kan ju någon annan också göra det!<3

  Svara

  Åhh vilken lycka att äntligen få hem en egen valp efter mycket längtan. Jag och min sambo hämtade hem vår hund för lite mer än ett år sen och det är det bästa vi gjort. Visst var det jobbigt i början med allt bitande och sömnbrist pga att springa ut med lillen hela nätterna. Men det blev mycket bättre snabbt!

  Har också en hane och var som du orolig över att han skulle börja jucka. Vilket han gjorde när han började bli könsmogen. Men det gick över ganska fort. Det var två månader som var jobbiga men med att konsekvent visa att det inte var ok så gick det över. Nu juckar han aldrig.

  Du verkar ha ett väldigt sunt tänk när det kommer till ditt valpköp och kring uppfostran av hunden så med träning kommer Bruno säkerligen bli den väluppfostrade hunden du vill ha.

  Tycker ditt svar kring kennel var klockrent! Tror som du att det är bra om alla som är sugna på att skaffa hund gör sin egen research och skaffar en ras som passar ens livsstil – inte en hund som bara är söt,

  Svara

  Ja sån LYCKA!!! Okej gud vad skönt det låter. Då ska jag hålla siktet inställt på målet och fokusera!!! Inget juckande för den lilla påååågen.

  Vad bra att man förstod vad jag menade. Menar inte att vara elak men jag lyckades hitta flera kennlar (visserligen lång väntetid men ändå) och då kan ju någon annan också göra det!<3

  Svara

  Tycker du verkar väldigt klok i allt ditt tänk om hundägande, och påläst!

  Du vet kanske redan det här men jag skriver det av välmening:
  Om din hund börjar jucka beror det oftast inte på ”kåthet” eller något påhittat dominansbeteende som många tror!
  Oftast är det en överslagshandling när hunden är överstimulerad och egentligen behöver den vila. Så försök få din hund att vila när den börjar att jucka och öva passivitet, det är jätteviktigt!

  Ni kommer lyckas jättebra! Kram och grattis till er nya älskling <3

  Svara

  Men tack<3 jaha visste inte att det berodde på det! TACK! Varför jag blir stressad av tanken är för att jag blir så otroligt generad hahaha. Men TACK!!!!<33

  Svara

  Tycker du verkar väldigt klok i allt ditt tänk om hundägande, och påläst!

  Du vet kanske redan det här men jag skriver det av välmening:
  Om din hund börjar jucka beror det oftast inte på ”kåthet” eller något påhittat dominansbeteende som många tror!
  Oftast är det en överslagshandling när hunden är överstimulerad och egentligen behöver den vila. Så försök få din hund att vila när den börjar att jucka och öva passivitet, det är jätteviktigt!

  Ni kommer lyckas jättebra! Kram och grattis till er nya älskling <3

  Svara

  Men tack<3 jaha visste inte att det berodde på det! TACK! Varför jag blir stressad av tanken är för att jag blir så otroligt generad hahaha. Men TACK!!!!<33

  Svara

  Så söt!!!

  Mitt absolut bästa tips för att slippa gå ut hela nätterna för att rasta är att låta honom sova i en bur. Vet att det låter fruktansvärt, tro mig det tyckte jag också men det är på riktigt så bra. Oftast vill de inte kissa där de sover, så trots att buren var väldigt stor (vår vovve kunde springa runt i den) så kissade han aldrig i buren. Han lärde sig så snabbt att hålla sig och blev rumsren på väldigt kort tid. Vi hade buren precis bredvid sängen så att vi skulle höra om han började gnälla och verkligen behövde gå ut, men det hände aldrig. Så det är verkligen ett tips!

  Svara

  Heeeej<3 han sover faktiskt i sin ”bur” (öppen upptill och gjort av typ nät istället för galler). Sovit med mig när jag har varit ensam också. Men iaf den är också typ 7gånger så stor som honom men han har faktiskt kissat i den två gånger. Dock(!!) väcker han oss och gnyr på natten när han är kissig. Vi ger inte vatten i maten vid 19 längre och då håller han sig liiiite längre också! Men det kommer att ordna upp sig med tiden också ju! Men tack för tipset ändå<3

  Svara

  Det är förbjudet att hålla en hund instängd i bur i hemmet. Det går bra att ha en bur där hunden kan gå ut och in men då ska burdörren vara helt borttagen.

  Svara

  Va!! Men gud tack!!!! Visste inte!! Även om den är öppen ovantill och att han kan gå runt i den? Den är alltså INTE gjort av galler. Men det kanske är sak samma? Är det olagligt att ha en hund i mindre inhängnad också i en typ låda? Som när valparna är små? För lite så är vår ”bur” nu? Men tack iaf!!!<3 nu har han sovit bredvid mig de senaste tre nätterna mär husse har varit borta, så myyyssiiigtt<333

  Svara

  Oj, hade ingen aning om att det var så här i Sverige!! Bodde i England men min vovve och där rekommenderar till och med veterinären att använda en bur på natten första tiden…

  Svara

  Jag hade inte heller det!! Har fått tipset av asmånga ang buren, för att hunden ska känna sig trygg osv!

  Svara

  Jag visste faktiskt inte heller detta förrän för något år sedan när vi började planera för att skaffa vår valp! Tydligen får man inte heller ha valpen i en valphage (typ kompostgaller x 4). Inser att jag lät lite otrevlig när jag skrev, menade i all välmening! Hittade all info på jordbruksverketshemsida (tror jag) 🙂

  Svara

  Så söt!!!

  Mitt absolut bästa tips för att slippa gå ut hela nätterna för att rasta är att låta honom sova i en bur. Vet att det låter fruktansvärt, tro mig det tyckte jag också men det är på riktigt så bra. Oftast vill de inte kissa där de sover, så trots att buren var väldigt stor (vår vovve kunde springa runt i den) så kissade han aldrig i buren. Han lärde sig så snabbt att hålla sig och blev rumsren på väldigt kort tid. Vi hade buren precis bredvid sängen så att vi skulle höra om han började gnälla och verkligen behövde gå ut, men det hände aldrig. Så det är verkligen ett tips!

  Svara

  Heeeej<3 han sover faktiskt i sin ”bur” (öppen upptill och gjort av typ nät istället för galler). Sovit med mig när jag har varit ensam också. Men iaf den är också typ 7gånger så stor som honom men han har faktiskt kissat i den två gånger. Dock(!!) väcker han oss och gnyr på natten när han är kissig. Vi ger inte vatten i maten vid 19 längre och då håller han sig liiiite längre också! Men det kommer att ordna upp sig med tiden också ju! Men tack för tipset ändå<3

  Svara

  Det är förbjudet att hålla en hund instängd i bur i hemmet. Det går bra att ha en bur där hunden kan gå ut och in men då ska burdörren vara helt borttagen.

  Svara

  Va!! Men gud tack!!!! Visste inte!! Även om den är öppen ovantill och att han kan gå runt i den? Den är alltså INTE gjort av galler. Men det kanske är sak samma? Är det olagligt att ha en hund i mindre inhängnad också i en typ låda? Som när valparna är små? För lite så är vår ”bur” nu? Men tack iaf!!!<3 nu har han sovit bredvid mig de senaste tre nätterna mär husse har varit borta, så myyyssiiigtt<333

  Svara

  Oj, hade ingen aning om att det var så här i Sverige!! Bodde i England men min vovve och där rekommenderar till och med veterinären att använda en bur på natten första tiden…

  Svara

  Jag hade inte heller det!! Har fått tipset av asmånga ang buren, för att hunden ska känna sig trygg osv!

  Svara

  Jag visste faktiskt inte heller detta förrän för något år sedan när vi började planera för att skaffa vår valp! Tydligen får man inte heller ha valpen i en valphage (typ kompostgaller x 4). Inser att jag lät lite otrevlig när jag skrev, menade i all välmening! Hittade all info på jordbruksverketshemsida (tror jag) 🙂

  Svara

  Hej Ellinor!
  Jag är sugen på en sammetssoffa men undrar om den är jobbig att hålla ren, om det fastnar mycket damm på den?

  Ha en fin dag!

  Svara

  Hej Ellinor!
  Jag är sugen på en sammetssoffa men undrar om den är jobbig att hålla ren, om det fastnar mycket damm på den?

  Ha en fin dag!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här