Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

20:30 | september 5, 2018

Ekonomisnack – Hur jag får mina pengar att växa

Jag får emellanåt frågan vad som är viktigt för mig att förmedla i min blogg och det är helt klart att kvinnor ska VÅGA VÄLJA den väg i livet dem vill, oavsett vad det innebär. Att alla som läser den här bloggen får inspiration till att leva sitt drömliv och ta hand om sig själva. Inte förlita sig på att andra löser saker åt en – utan att man tar tag i dem själv. Jag vet inte varför just den grejen är så djupt grodd i mig. Kanske för att jag själv är där jag är idag pga all inspiration jag har fått utifrån? Alla har faktiskt ingen därhemma som kan pusha en eller hjälpa en i karriären eller det dagliga livet med allt vad det innebär. Typ ekonomin och hur man kan tänka kring den.

Jag såg att ni uppskattade mitt inlägg i våras om ekonomisnack, tips och trix kring sparande (mitt egna) och hur man ska kunna stå på egna ben. Så nu tänker jag att vi kör ett till race. Plocka fram popcornen så KÖR VI!

Jag är uppvuxen i en familj där vi aldrig har pratat om sparande eller vikten av det. Vilket gjorde att när jag började tjäna pengar efter gymnasiet så fanns det inte naturligt i mig att man sparade en del utav vad man tjänade. Dvs = jag sparade ingenting. Det var en rätt jobbig insikt när man insåg efter några år att kompisarna hade en halv kontantinsats till en lägenhet och jag stod där utan någonting. Jag reste upp alla pengar istället och började om från noll när varje resa var över. Sen en dag träffade jag P och resten är historia. Han röck upp mitt oansvarstagande beteende kan man lugnt säga. Läs hela det blogginlägget HÄR kring när han pratade allvar med mig om min ekonomi.

I alla fall, sedan dess har jag mognat i min roll i att ta kontroll över min ekonomi. Till en början kändes allt huller om buller men efter att ha tagit tag i bit efter bit så hade man tillslut koll på de flesta delarna. Jag har alltid brytt mig men hade väl egentligen varit för lat för att orka sätta mig in i det. Och det är det jag i efterhand kan tycka var så himla oansvarstagande. I dagsläget förstår jag ju också att det inte är för någon annans skull man tar tag i sin ekonomi, utan det är ju för ENS EGEN.

Sedan jag skrev om detta sist så har jag sagt upp mig ifrån byråjobbet och blivit HELT EGEN med Pdotter Business, vi har sålt vår lägenhet och dessutom köpt ett HUS! (Paus paus paus och heja mig för att jag seriöst har klarat av att göra det?!). Det vill säga ganska stora ekonomiska skillnader. Jag har högre kostnader varje månad, och mindre säkerhet i form av att jag har en 100% rörlig lön varje månad. Har jag otur får jag inte in en enda spänn en månad. Därför är det extra viktigt för mig nu att tänka på framtiden och mitt sparande.

Min förhoppning är ju såklart att värdet på huset ska öka på sikt och att jag får avkastning på pengarna jag investerat. Om man tittar tillbaka på bostadsmarknaden så har det ju egentligen inte funnits något bättre sätt att ”spara” på än att köpa en bostad, då pengarna hela tiden har växt. Lägenheten eller huset man har köpt har ökat i värde, och på så sätt har pengarna man har lagt in VÄXT. Utan att man har gjort någonting. När man köpt en lägenhet för 1milj, och 3 år senare har den varit värd 1,5 milj tex. = Man får avkastning på sina pengar. 500 000 tuss till och med, om man utgår ifrån detta exemplet ha ha.

HUR TJÄNAR MÄNNISKOR PENGAR PÅ ATT _SPARA_ EGENTLIGEN?

Det jag aldrig hade tänkt på tidigare var att pengarna jag haft på vanliga sparkonton på banken INTE ökar i värde som det är idag (därav serious-ångest-face på bilden). Dem ligger ju bara där. ”Smart” har jag tänkt, men är det verkligen det..? I takt med att bostäder och hela vårt samhälle har blivit dyrare och dyrare, så har mina pengar på sparkontot stått still utan att växa. Dina 10 000kr är ju därför inte lika mycket värda på sikt som de är idag på grund av inflation (Googla om ni inte vet vad det är!). Jag har skrivit om detta innan så det har ni ju förmodligen koll på, och har känt till bra mycket längre än mig antagligen… I alla fall, det var med denna insikten i bagaget som jag började att placera mina sparpengar. I både aktier och fonder.


Jag började ju använda appen Fundler för några månader sen då min kille gjorde det. Jag bryr mig ju verkligen om min ekonomi i dagläget, och jag önskar bara att någon hade skakat om mig mycket tidigare i livet. Tänk hur mycket jag hade hunnit spara då ha ha… Jag vill inte att någon utav er ska känna något krav ifrån min sida, utan bara lite inspiration och kanske en spark i baken. Därför tänkte jag visa hur mycket avkastning jag har fått på mina sparpengar hos Fundler. Inte alla sparpengarna, men sparandet jag visade er senast… Och om det har gått upp eller ner – trots hög risk.

8,7% AVKASTNING PÅ FYRA MÅNADER!

Men alltså HA DET! Jag är så nöjd med detta som ni kanske förstår. Alltså 8% (!). F*n att jag inte la in mer pengar… Det Fundler alltså gör är att placera mina pengar i fonder och aktier med hjälp utav en algoritm. Dels tar dem mycket mindre betalt för att placera pengarna (än tex bankerna) så att jag får behålla mer. Fundler är vad som kallas oberoende, de tar alltså inte emot några provisioner från tex fondbolag för att rekommendera dessa, utan är helt oberoende och rekommenderar enbart det som gynnar mig bäst! Halleluja! Amen! Osv! Jag älskar att världen mer och mer anpassar sig efter konsumenten. Dessa sparpengarna har jag placerat i ”hög risk”. Allt sånt väljer man lätt i appen eller får hjälp med att komma fram till vad som bäst passar en när man för första gången ska testa att lägga in lite pengar.


SKA JAG VÄLJA HÖG ELLER LÅG RISK NÄR JAG PLACERAR MINA PENGAR?

Här tänker jag inte vägleda någon utan bara berätta om hur jag personligen gör och tänker. Jag sparar på två olika sätt i Fundler:

 • Hög risk = större svängningar = högre avkastning på mina sparpengar över tid. Men aktien kan också går ner snabbare. Pengarna jag placerar i hög risk är jag inte beroende av varken imorgon, nästa månad eller ens inom de närmsta åren. Mitt pensionssparande placerar jag tex på hög risk, för om fonderna/börsen skulle gå ner skulle dem ha tid att återhämta sig innan jag behöver plocka ut dem. Likadant med mitt bröllopssparande och framtida boende. Jag har inte tänkt göra något av dem på flera år.
 • Låg risk = alltså tvärtom. Det tar längre tid för pengarna att växa men dem växer förhoppningsvis stabilt. Pengarna jag placerar i låg risk är pengar jag kan behöva imorgon för oförutsedda kostnader. Tex ifall vårt kylskåp eller värmepump går sönder. Mina körkortspengar ligger under låg risk då det vore väldigt jobbigt ifall dem hade gått ner i värde och jag behövde plocka ut dem för att betala körskolan….Jag är jättestolt över att jag har tagit kontrollen över min ekonomi. Får jag vara så fräck att jag till och med tycker att det är aningen sexigt? Inte att jag hoppas att andra tycker det, utan att jag själv tycker att jag är det. Jag känner mig sällan korkad och dum längre (vilket inte är en speciellt sexig känsla), när det kommer hem en faktura jag inte känner till. Idag har jag koll på vilka räkningar som hamnar i brevlådan och inte (skulle dock behöva rensa upp några gamla prenumerations abonnemang osv men ändå, jag har ju koll på att dem finns!). Ha ha jaja oavsett hur skönt det känns inuti kroppen att jag har kontroll, så slår inget känslan av att SE PENGARNA VÄXA och att faktiskt kunna göra något av dem. Att gå ifrån hyreskontrakt, till första lägenheten, till första huset. Det var ingen annan som gjorde det åt mig utan JAG.

MINA FRAMTIDA SPARMÅL?
Ett sparande som jag hela tiden skjuter upp är en klocka tillverkad 1995. Jag har varit för snål för det men sparar man lite i taget har man ju plötsligt jättemycket. Samt en bil. Jag skulle vilja ha en liten Fiat 500 när jag har tagit körkort.

HA INTE ÅNGEST! 
Snälla ha inte ångest över ditt sparkonto. Ta ett djupt andetag och ta kontrollen. Jag är ett livs levande bevis på att det går – faktiskt! Utan att ens förälder har sparat åt en eller att en själv har gjort det. Sedan kan man inte spara hur mycket som helst när man tex pluggar, och det är inte meningen heller. Det kan man göra när man har ett jobb sen. Jag vill inte framkalla ångest med såna här inlägg som sagt – bara peppa!

MINA BÄSTA SPARTIPS?
– Handla inte för pengar du inte har – spara ihop dem först.
– Tänk långsiktigt. Man ska aldrig förvänta sig att konjunkturen ser ut som idag!
– Förlita dig inte på att någon annan gör jobbet åt dig. Det är DU som måste ta tag i din ekonomi, det är du som står högst ansvarig och det är du som drabbas om det går åt pipan. Men går det bra är det bara dig själv du kan tacka. Och det är ta mig fasiken den bästa känslan i hela världen.


Ladda ner appen Fundler och ta kontroll över din ekonomi NU PÅ DIREKTEN. Vad fasiken ska du skjuta upp det för? Det kostar ju inget!De gör en analys över dig där du får besvara frågor kring din ekonomiska situation, sedan får du svara på frågor kring dina sparmål. Därefter rekommenderar appen vilka fonder du bör spara i som matchar dig och dina mål och förutsättningar bäst, om du gillar förslaget så signerar du bara med Mobilt Bank-ID och då öppnar appen upp ett ISK åt dig och investerar i fonderna automatiskt! KLART!

Det är inget hitt-på såklart utan detta handlar om min privatekonomi men även eran. Därför skulle jag aldrig kunna ta på mig ansvaret och rekommendera en app som inte var säker. Men sedan ansvarar ju ni för era pengar och att ni tar tag i ert sparande!

LYCKA TILL NU! Jag hejar på er!!! Och hoppas ni hejar på mig också!! I framtiden skulle jag vilja placera mina pengar helt själv, men tills dagen jag är redo kommer jag att använda mig utav Fundler då det har funkat så bra.

>>Klicka här för att ladda ner Fundler i din telefon! >>

PS. Alla fonder och pengar i Fundler förvaras på SEB och omfattas av svenska Riksgäldens insättningsgaranti.  

 


20 kommentarer20 kommentarer om “Ekonomisnack – Hur jag får mina pengar att växa”

  Så peppande inlägg! Försökte ladda ner appen direkt. Men funkar verkligen inte… Försökt hur många gånger som helst…

  Svara

  Hej Emelie! Vad roligt att du vill använda Fundler! Om du fortfarande upplever problem kontakta mig på [email protected] så hjälper jag dig!
  Mvh, Maria på Fundler

  Svara

  Så peppande inlägg! Försökte ladda ner appen direkt. Men funkar verkligen inte… Försökt hur många gånger som helst…

  Svara

  Hej Emelie! Vad roligt att du vill använda Fundler! Om du fortfarande upplever problem kontakta mig på [email protected] så hjälper jag dig!
  Mvh, Maria på Fundler

  Svara

  Älskar din inlägg om ekonomi eftersom jag själv nyligen har blivit väldigt intresserad av det! Du särskiljer dig också mycket från andra bloggar, som nästan bara bloggar om kläder.

  Svara

  Älskar din inlägg om ekonomi eftersom jag själv nyligen har blivit väldigt intresserad av det! Du särskiljer dig också mycket från andra bloggar, som nästan bara bloggar om kläder.

  Svara

  Har inte varit inne på bloggen på ett par år och wow vad mycket jag missat! Har de senaste dagarna läst igenom ditt arkiv ända in i januari i haha! Och dessutom SÅ kul att du flyttat till min hemkommun där jag är uppväxt och fortfarande bor. Du har ju bott här ett tag men tänkte ändå slänga in några snabba tips (många har du förmodligen redan upptäckt men man kan ju alltid försöka):

  Urban Deli – för frukost, lunch och middag!! (Sickla)
  Sally Voltaire & Systrar – för en trevlig lunch (Sickla)
  Restaurang J – för trevlig lunch eller middag (Nacka Strand)
  Handelshuset mat & deli – en mysigt inredd lokal där det finns charkbrickor, pizzor och italienska delikatesser (Saltsjöbaden)
  Holmen Kök & bar – såg att du redan känner till det men ändå värt tips (Saltsjöbaden)
  Kringelgården – om du är i krokarna rekommenderar jag detta bageriet som har fantastiska kringlor, kanelbullar och frukostfrallor (Saltsjöbaden)

  Att gå varvet runt långsjön är trevligt, i Älta kan du promenera i Hellasgården och från Nacka reservatet kan du promenera mellan Älta, Saltsjöbaden och Björkhagen – så himla mysigt! Om du är intresserad av arkitektur bör du promenera genom Storängen som anses vara ett av Sveriges bäst bevarade villaområden. Husen är i nationalromantisk stil och ritade av stora namn när det kommer till arkitektur.

  Lite tips från en Nackabo till en annan, världens härligaste kommun!! Kramar

  Svara

  Har inte varit inne på bloggen på ett par år och wow vad mycket jag missat! Har de senaste dagarna läst igenom ditt arkiv ända in i januari i haha! Och dessutom SÅ kul att du flyttat till min hemkommun där jag är uppväxt och fortfarande bor. Du har ju bott här ett tag men tänkte ändå slänga in några snabba tips (många har du förmodligen redan upptäckt men man kan ju alltid försöka):

  Urban Deli – för frukost, lunch och middag!! (Sickla)
  Sally Voltaire & Systrar – för en trevlig lunch (Sickla)
  Restaurang J – för trevlig lunch eller middag (Nacka Strand)
  Handelshuset mat & deli – en mysigt inredd lokal där det finns charkbrickor, pizzor och italienska delikatesser (Saltsjöbaden)
  Holmen Kök & bar – såg att du redan känner till det men ändå värt tips (Saltsjöbaden)
  Kringelgården – om du är i krokarna rekommenderar jag detta bageriet som har fantastiska kringlor, kanelbullar och frukostfrallor (Saltsjöbaden)

  Att gå varvet runt långsjön är trevligt, i Älta kan du promenera i Hellasgården och från Nacka reservatet kan du promenera mellan Älta, Saltsjöbaden och Björkhagen – så himla mysigt! Om du är intresserad av arkitektur bör du promenera genom Storängen som anses vara ett av Sveriges bäst bevarade villaområden. Husen är i nationalromantisk stil och ritade av stora namn när det kommer till arkitektur.

  Lite tips från en Nackabo till en annan, världens härligaste kommun!! Kramar

  Svara

  Såå bra inlägg! Undrar hur mycket du då satt in under dessa månader? Är det mindre eller högre summor? 🙂

  Svara

  Såå bra inlägg! Undrar hur mycket du då satt in under dessa månader? Är det mindre eller högre summor? 🙂

  Svara

  Jag startade ett lågrisk- och ett högriskkonto nu 😀

  Svara

  Jag startade ett lågrisk- och ett högriskkonto nu 😀

  Svara

  Hej Ellinor! Tack för ett inspirerande inlägg som många kan känna igen sig i, att lägga pengar på resor och sådant som man tänker är värdefullt, för att sedan ha nollat ens konto, är inte kul i längden. Hade gärna velat börja använda fundler, men får några frågeställningar när jag läser inlägget:
  – I bilden du visar från Fundlers app, och med det du skriver, har du gått från 1.044 kr till ca 12.000 kr på några månader? Hur förklaras detta till 8,7% avkastning? Vad är historien bakom denna bilden? Min matematik går inte ihop om man kopplar bild och skrift så undrar om du kan förklara lite bättre över det så man förstår procentenheter samt hur du kommit upp i den höga summan på kort tid. Ser ut som en betydligt högre avkastning än 8,7 om man ser det från läsarens perspektiv

  – påbörjade en registrering i fundler; har det någon betydelse för vad jag tjänar? Ändrar det min upplevelse av appen vidare framöver eller kan jag bestämma själv oavsett hur jag vill placera mina pengar? Förstår att det är riskfyllt för företaget också att ta sig ann de som inte tjänar lika mycket.

  Tacksam för upplysning om detta! Skriv gärna med om ekonomi det är super intressant!

  Med vänliga hälsningar, Ida

  Svara

  Hej Ellinor! Tack för ett inspirerande inlägg som många kan känna igen sig i, att lägga pengar på resor och sådant som man tänker är värdefullt, för att sedan ha nollat ens konto, är inte kul i längden. Hade gärna velat börja använda fundler, men får några frågeställningar när jag läser inlägget:
  – I bilden du visar från Fundlers app, och med det du skriver, har du gått från 1.044 kr till ca 12.000 kr på några månader? Hur förklaras detta till 8,7% avkastning? Vad är historien bakom denna bilden? Min matematik går inte ihop om man kopplar bild och skrift så undrar om du kan förklara lite bättre över det så man förstår procentenheter samt hur du kommit upp i den höga summan på kort tid. Ser ut som en betydligt högre avkastning än 8,7 om man ser det från läsarens perspektiv

  – påbörjade en registrering i fundler; har det någon betydelse för vad jag tjänar? Ändrar det min upplevelse av appen vidare framöver eller kan jag bestämma själv oavsett hur jag vill placera mina pengar? Förstår att det är riskfyllt för företaget också att ta sig ann de som inte tjänar lika mycket.

  Tacksam för upplysning om detta! Skriv gärna med om ekonomi det är super intressant!

  Med vänliga hälsningar, Ida

  Svara

  Hej Ida!

  Jacob från Fundler här som tänkte besvara dina frågor 🙂

  Vad gäller avkastningen i Ellinors depå så stämmer det att den ligger på 8,7% även om det inte glasklart. Värdet (när inlägget skrevs) var 12 975kr och av detta utgör 1044kr avkastning. Annorlunda uttryckt kan man säga att Ellinor har investerat 11 931kr (12975-1044) och allting utöver ursprungsbeloppet är avkastning vilket motsvarar 8,7%.

  Exakt när du gör en insättning i appen har egentligen mindre betydelse så till vida att du är långsiktig i ditt sparande. Det påverkar inte heller upplevelsen av appen.

  Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor annars får du gärna skriva eller mejla till mig ([email protected])

  Ha en fin dag!

  /Jacob

  Svara

  Hej Ida!

  Jacob från Fundler här som tänkte besvara dina frågor 🙂

  Vad gäller avkastningen i Ellinors depå så stämmer det att den ligger på 8,7% även om det inte glasklart. Värdet (när inlägget skrevs) var 12 975kr och av detta utgör 1044kr avkastning. Annorlunda uttryckt kan man säga att Ellinor har investerat 11 931kr (12975-1044) och allting utöver ursprungsbeloppet är avkastning vilket motsvarar 8,7%.

  Exakt när du gör en insättning i appen har egentligen mindre betydelse så till vida att du är långsiktig i ditt sparande. Det påverkar inte heller upplevelsen av appen.

  Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor annars får du gärna skriva eller mejla till mig ([email protected])

  Ha en fin dag!

  /Jacob

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här