Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

20:18 | april 8, 2018

Jag tog kontrollen över min ekonomi, mina bästa tips kring sparande etc

I stolt samarbete med Fundler. 

Okej nu kommer veckans roligaste inlägg – så håll i er! Nämligen ett inlägg om ekonomi. För två år sedan hade jag fått ångest av bara rubriken. Idag blir jag pirrig. Ni har frågat mig om råd, tips och hur jag tänker kring ekonomi, hur jag förvaltar mina pengar och hur jag och P tänker kring vår gemensamma ekonomi. Jag kommer att behöva dela upp det i flera inlägg för jag har så mycket att skriva om haha. Aja, nu kör vi igång… Den nakna sanningen kring min ekonomi.

Allt började med att jag blev ihop med P för två år sedan. Innan honom sprätte jag pengar som att det inte fanns någon morgondag. Det egentligen enda jag hade koll på var att jag skulle klara mig hela månaden på min lön och att aldrig ta sms-lån. Men utöver det brydde jag mig inte speciellt mycket. Och ganska snabbt fick jag såklart ångest, för jag hade ju inte koll. Jag hade ingen aning om hur mycket jag sparade varje månad, hur mycket mina fasta avgifter låg på varje månad etc etc. Ibland fick jag någon påminnelse om att jag hade glömt att betala en faktura (okej väldigt ofta om jag inte hade dem på autogiro). Så pengar blev därför bara förknippat med ångest för mig. Mamma skötte bokföringen i mitt bolag så jag hoppades egentligen på att hon skötte allt som behövdes göras, både i företaget men tillslut kring min privatekonomi också. Vilket hon gjorde. Snällaste mamma. Hon var konstant stressad över borttappade kvitton och konstiga fakturor jag signade upp mig på i all hast.

Sedan träffade jag P. Jag minns så tydligt första gången vi var i matbutiken tillsammans. Han stod mellan hyllorna bland torrvarorna, med kundvagnen dragandes bakom sig, och bara gapade. Jag själv sprang som ett yrväder och nästan HOPPADE mellan hyllorna och kastade ner prick varenda liten grej jag var sugen på. Som om jag spelade basket och skulle träffa korgen. Jag hade aldrig tittat på en prislapp och hade ingen aning om vad någonting kostade. 


När vi kom hem ifrån mataffären och jag packade upp alla varor i köket ville P att vi skulle ta ett snack. ”Prata allvar om vår ekonomi” sa han. Jag hatade att prata om pengar, för jag ville inte att någon skulle märka att jag inte hade koll, även om det förmodligen märkes på mils avstånd.

Sedan sa han på ett snällt men bestämt sätt, att om vi skulle leva resten utav våra liv ihop så behövde vi ha en syn på ekonomi som båda delade. Och jag höll ju verkligen med. Och skämdes något ofattbart. Och efter det fick jag ett ordentligt uppvaknande och bad faktiskt om hjälp.

Jag skaffade en bankman och en revisor (som jag fick rekommenderade) som jag kontinuerligt började ha kontakt med för att beta ner hur min ekonomi såg ut och hur jag skulle tänka framöver. Sedan började ju vi att kolla på att köpa lägenhet ihop och då blev det ganska naturligt att jag i samma veva skaffade mig ordentlig koll. Jag började prata med mina nära kompisar om ekonomi, hur en bank egentligen fungerar och hur man ska tänka kring räntor, amorteringar, pensionssparande, risker och lån. Först i liten skala, men idag två år senare är det ett utav våra absolut vanligaste samtalsämnen på parmiddagarna. För vi alla vill ju ha den bästa dealen med banken. Det kanske låter så jäkla tråkigt, men när man väl är inne i det känns det snarare som ett väldigt sexigt ämne. För i grund och botten har jag ju alltid brytt mig väldigt mycket om min ekonomi.

Idag är jag så otroligt stolt över vilken koll jag har på mina pengar. Jag tror faktiskt att jag är har bättre koll än många andra i min ålder. Idag är jag inte alls rädd för pengar, och dem ger mig inte ångest. Tvärtom. Dem ger mig en boost! Jag är verkligen inte snål (är allergisk mot snålhet), och jag gillar inte ordet ”ekonomisk” heller. Men jag är väldigt medveten, vilket jag tycker att man bör vara för sitt eget bästa. Jag har nog en ganska hälsosam syn på ekonomi om man frågar de i min närhet.

 Såhär två år senare så känns det ju väldigt dumt att jag inte var medveten om dels min privatekonomi, men också hur ekonomin i det stora hela funkar. Eller hur politik eller börsen påverkar mina privata pengar. Det är ju faktiskt liiite allmänbildning ändå. Jag hatade känslan av att folk ”pratade över huvudet på mig” när det kom till ekonomi. Medan jag idag blir glad om en kompis frågar mig om vilken ränta vi fick på bostadslånet av banken. Gud när jag skriver detta inser jag verkligen att jag har blivit vuxen. Jag förlitar mig inte på att någon ska lösa allt åt mig. Utan jag måste göra det själv. Och det är inte så svårt. Man behöver bara börja smått smått smått, så lovar jag att intresset kommer sen när man når sina uppsatta mål.

Det är en hemsk tanke att tänka att jag och P ALDRIG hade kunnat köpa huset ihop om jag hade fortsatt i samma spår som innan vi träffades. Inte betala för vår lägenhet heller för den delen. Men det ger också en SÅN JÄKLA BOOST att vi faktiskt kunde köpa det nu. För att jag tog kontrollen.

MINA BÄSTA TIPS NÄR DU SKA TA ETT LÅN:

Om du tar ett lån hos banken (tillexempel om du köper en bostad), så tar ju banken betalt för att dem lånar ut/ligger ute med pengar till dig. Det kallas ränta. Därför vill man ju alltid förhandla ner räntan så mycket det bara går. Om man förhandlar ner räntan med bara 0,10% (vilket ju låter så jäkla lite) så kan man spara mellan 10kr-100 000kr om ÅRET beroende på hur stort bostadslån du har tagit.

Därför är det viktigt att jämföra räntan på olika banker innan man tar ett lån. Och det största lånet man tar brukar ju oftast vara bostadslånet. Om du inte får det du vill ha hos din bank kan du ALLTID byta bank. Glöm inte det!! Berätta för din bankman att du får en bättre deal någon annanstans, och förhoppningsvis sänker hen då din ränta för att dem tjänar pengar på att ha kvar dig som kund. Glöm inte att ingenting här i livet är gratis. Det är alltid någon som tjänar pengar på att ha dig som kund. Våga vara skeptisk mot din bank.

MINA BÄSTA TIPS KRING SPARANDE:

Om du lägger in dina pengar på ett sparkonto så växer dem ju inte, för det är ingen som placerar dem. Vilket blir helt skevt i och med att det bara blir dyrare och dyrare att leva i dagens samhälle. Bostäderna, maten, bilar ja allt blir dyrare på sikt, medan pengarna på ditt konto har samma värde. På sikt blir ju därför dina 100 000kr inte lika mycket värda om 10år som de är idag. Förr köpte vi godis för 50öre, idag kostar samma godis 5kr. Är ni med? Därför är det viktigt att placera sina pengar så dem växer på kontot. Då kan man välja risk. För om någon ska hjälpa dig att placera dina pengar i aktier så kan ju aktierna gå ner också. Här brukar många bli rädda och tycka att det är svårt. Men då har jag ett enkelt knep:


1. TÄNK PÅ NÄR DU VILL TA UT DINA PENGAR IFRÅN KONTOT. 

– Mitt pensionssparande kommer jag ju inte ta ut eller röra först om 50år, så där kan jag ta högsta risken. Om något händer, exempelvis att börsen faller, så kommer pengarna med största sannolik att hinna ta ikapp sig igen eftersom placeringshorisonten är så lång.

 – Sparkontot för att måla om inuti huset (det ni ser på bilden) har jag en mycket lägre risk på. Dem vill jag ju plocka ut i sommar någon gång och vill inte riskera att dem går ner i värde.

2. SKAFFA APPEN >>FUNDLER (klick!)<<

Som ni ser har jag förflyttat allt mitt sparande ifrån banken då jag tyckte att dem tog för mycket betalt för att placera mina pengar. Istället använder jag en app som heter Fundler som P tipsade mig om. Han placerar också alla sina sparpengar med hjälp av den appen. Dem använder sig nämligen utav en algoritm som på bästa sätt placerar dina pengar. Dels tar dem mycket mindre betalt för att placera pengarna så att jag får behålla mer. Men också för att bankmän och banken ofta gynnas av att placera mina sparpengar i vissa aktier och fonder. De utgår inte ifrån MITT bästa när dem placerar mina pengar, utan sitt eget. Fundler däremot är vad som kallas oberoende, de tar alltså inte emot några provisioner från tex fondbolag för att rekommendera dessa, utan är helt oberoende och rekommenderar enbart det som gynnar kunden bäst.

När jag hade använt den appen i nästan ett halvår så insåg jag ju att Margaux kille Jacob som jobbar med den appen, vilket jag såklart var tyckte var superkul. Han kommer ju ifrån bank-sidan och vet hur det fungerar, och tyckte att någon behöver utmana bankerna. Vilket jag tycker är så jäkla bra (obviously annars hade jag inte använt deras app!!). Så när vi sprang in i varandra en dag var jag tvungen att berätta det för honom, och genast började vi prata om att jobba tillsammans. 

Jag vet ju att ni därute är medvetna, drivna kvinnor som tycker att pengar är kul, så jag hoppas att ni uppskattar dessa tipsen. Detta är mitt första, av flera samarbetsinlägg med Fundler. Jag skulle inte tipsa om vilken app som helst. Dels för att jag är selektiv med att ladda ner appar, men främst för att det handlar om min och er privatekonomi. Jag vill bara få er peppade på att spara. Få er att tycka att ekonomi är lika kul som jag tycker, så att vi kan spara och uppnå våra drömmar tillsammans. Men också informera er.

Jag känner ofta att jag måste utnyttja mina kanaler och ”makten” jag ändå besitter genom att få ut ett viktigt budskap, och det här är ett av dem. Jag vill att alla vi kvinnor ska ha som mål att vara 100% självständiga när det kommer till vår egna ekonomi, utan någon förälder eller partner som gör det åt oss. Och nu är det ju faktiskt enklare än någonsin att ta kontrollen.


För att ta kontrollen över sin ekonomi så handlar det om att börja nu och inte skjuta på framtiden. Jag tycker att ni ska ladda ner appen Fundler och klicka er runt därinne. Det är ett grymt första steg! De gör en analys utav dig, du får svara på vad ditt mål med ditt sparande är, och sedan öppnar man upp olika sparkonton där man har olika risk beroende på vilket syfte man har med sparandet (pensionssparande och renovering minns ni?). Vet ni inte det så kommer dem på ett enkelt sätt att hjälpa er i appen! Lycka till!!! Ni är bäst och detta kommer att gå galant!! Gör det inte imorgon. Gör det NU direkt.

>>Klicka här för att ladda ner Fundler om du har en Iphone<<

>>Klicka här för att ladda ner Fundler om du har en Android<<

PS. Alla fonder och pengar i Fundler förvaras på SEB och omfattas av svenska Riksgäldens insättningsgaranti.  


48 kommentarer48 kommentarer om “Jag tog kontrollen över min ekonomi, mina bästa tips kring sparande etc”

  SÅ BRA ELLINOR! Är 19 år och har tänkt börja spara så att jag kan köpa lägenhet efter min 5-års utbildning. Har väldigt lite koll på hur ekonomin fungerar och uppskattar detta inlägg väldigt mycket. Kram och tack! <3

  Svara

  SÅ BRA ELLINOR! Är 19 år och har tänkt börja spara så att jag kan köpa lägenhet efter min 5-års utbildning. Har väldigt lite koll på hur ekonomin fungerar och uppskattar detta inlägg väldigt mycket. Kram och tack! <3

  Svara

  Superbra och viktigt inlägg! Håller med fullt ut om att ekonomi blir sjukt kul (eller sexigt om man så vill) bara man LÄR sig!

  Liten faktacheck dock. Att man skulle spara 10-100 000 på att förhandla ner räntan med 0,1% innebär att du räknar med att dina läsare har bostadslån på 10-100 miljoner. Antar att det inte riktigt är tanken! Självklart spelar räntan extremt stor roll och är jätteviktig att få så låg som möjligt, så det är såklart bra att du tar upp det. Jag är lite skeptisk till siffrorna i exemplet bara.

  Svara

  Oj!! Äsch!! Eller hur! Nu tycker jag ju att det är mycket roligare bara för att jag har nått mina mål flera gånger (det har ej varit att typ spara X antal tusen, utan kanske mer ”okej nu ska jag testa att dra in på det här”, eller ”vad händer om jag skippar att bjuda alla kompisar på shots kl 04”. När P och jag träffades handlade jag ibland innan jag hade fått in pengar också. Typ ”jag vet ju att jag kommer få in pengarna om två dagar, jag passar på nu när jag ändå håller tröjan i handen” tex. Men det skulle jag aldrig göra idag!!

  Biiiiiiig shoppingtips som jag har kört med sen dess är även att OAVSETT VAD alltid tänka minst 24h på en produkt innan jag köper den. Oftast har jag glömt bort produkten inom 24h och inser då att jag inte behövde den i alla fall hehe 🙂

  Bästa
  E

  Svara

  Superbra och viktigt inlägg! Håller med fullt ut om att ekonomi blir sjukt kul (eller sexigt om man så vill) bara man LÄR sig!

  Liten faktacheck dock. Att man skulle spara 10-100 000 på att förhandla ner räntan med 0,1% innebär att du räknar med att dina läsare har bostadslån på 10-100 miljoner. Antar att det inte riktigt är tanken! Självklart spelar räntan extremt stor roll och är jätteviktig att få så låg som möjligt, så det är såklart bra att du tar upp det. Jag är lite skeptisk till siffrorna i exemplet bara.

  Svara

  Oj!! Äsch!! Eller hur! Nu tycker jag ju att det är mycket roligare bara för att jag har nått mina mål flera gånger (det har ej varit att typ spara X antal tusen, utan kanske mer ”okej nu ska jag testa att dra in på det här”, eller ”vad händer om jag skippar att bjuda alla kompisar på shots kl 04”. När P och jag träffades handlade jag ibland innan jag hade fått in pengar också. Typ ”jag vet ju att jag kommer få in pengarna om två dagar, jag passar på nu när jag ändå håller tröjan i handen” tex. Men det skulle jag aldrig göra idag!!

  Biiiiiiig shoppingtips som jag har kört med sen dess är även att OAVSETT VAD alltid tänka minst 24h på en produkt innan jag köper den. Oftast har jag glömt bort produkten inom 24h och inser då att jag inte behövde den i alla fall hehe 🙂

  Bästa
  E

  Svara

  ”Om man förhandlar ner räntan med bara 0,10% (vilket ju låter så jäkla lite) så kan man spara mellan 10-100 000kr om ÅRET beroende på hur stort bostadslån du har tagit.”

  Hur många har lån på 10-100 miljoner?

  Svara

  Var det verkligen det som du menade?

  Då sparar man alltså 10 kr om ÅRET! 🙂 Blir en kaffe på stan efter tre år!

  Återigen saftigt med lån på 100 miljoner 🙂

  Svara

  ”Om man förhandlar ner räntan med bara 0,10% (vilket ju låter så jäkla lite) så kan man spara mellan 10-100 000kr om ÅRET beroende på hur stort bostadslån du har tagit.”

  Hur många har lån på 10-100 miljoner?

  Svara

  Var det verkligen det som du menade?

  Då sparar man alltså 10 kr om ÅRET! 🙂 Blir en kaffe på stan efter tre år!

  Återigen saftigt med lån på 100 miljoner 🙂

  Svara

  Åååååh, jag är 23 år och sparat ända sen jag började jobba (tidigt) så det har börjat bli en hel del och jag funderade på detta vad jag ska göra med mitt sparkonto och så idag snubblade jag in på detta inlägg, fantastiskt! Min sambo är underbar vad det gäller ekonomi och aktier osv. Men det är så skönt att även ”klara sig själv” att inte alltid behöva fråga. Detta inlägg va toppen! Ska verkligen göra ett försök, tack för en pusselbit på vägen! Girl power! Kram

  Svara

  Ååå!! Perfekt ju! Skönt att ha någon som backar en när man har frågor. Men KÄNSLAN när man sköter allt själv är ju HELT FANTASTISK! Heja dig!!!!!! <3

  Svara

  Åååååh, jag är 23 år och sparat ända sen jag började jobba (tidigt) så det har börjat bli en hel del och jag funderade på detta vad jag ska göra med mitt sparkonto och så idag snubblade jag in på detta inlägg, fantastiskt! Min sambo är underbar vad det gäller ekonomi och aktier osv. Men det är så skönt att även ”klara sig själv” att inte alltid behöva fråga. Detta inlägg va toppen! Ska verkligen göra ett försök, tack för en pusselbit på vägen! Girl power! Kram

  Svara

  Ååå!! Perfekt ju! Skönt att ha någon som backar en när man har frågor. Men KÄNSLAN när man sköter allt själv är ju HELT FANTASTISK! Heja dig!!!!!! <3

  Svara

  Jättebra inlägg, verkligen!! Något som jag personligen uppskattar otroligt mycket då jag känner att jag inte kan klargöra för vad mina pengar lagts på efter en månads slut…. Hur bra som helst!

  Dock… Appen? Jag får det inte alls till att fungera har försökt öppna upp mitt första sparkonto och gått igenom frågorna 4 gånger nu tills jag kommer till sidan då den ska ladda förslag till mig. Där står det att det ska ladda i några sekunder, väntade upp till 15 minuter ena gången. De andra gångerna ändrade jag från wifi, till mobilt nätverk osv men det fungerar icke. Står bara och laddar. Synd 🙁 hoppas det löser sig snart!

  Oavsett, hur bra som helst! <3

  Svara

  Wie vad kul att höra!! Enligt min trafiks siffror så verkar det som att ni är fler som tycker att ekonomi är ett intressant ämne. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att förmedla det lilla jag kan vidare.

  Oj!! Det där har aldrig hänt mig, det har verkligen funkat felfritt. Jag ska be någon därifrån att svara på denna kommentaren (kanske maila dig?) så du får hjälp.

  Vad kul att höra!! Kram <3

  Svara

  Jättebra inlägg, verkligen!! Något som jag personligen uppskattar otroligt mycket då jag känner att jag inte kan klargöra för vad mina pengar lagts på efter en månads slut…. Hur bra som helst!

  Dock… Appen? Jag får det inte alls till att fungera har försökt öppna upp mitt första sparkonto och gått igenom frågorna 4 gånger nu tills jag kommer till sidan då den ska ladda förslag till mig. Där står det att det ska ladda i några sekunder, väntade upp till 15 minuter ena gången. De andra gångerna ändrade jag från wifi, till mobilt nätverk osv men det fungerar icke. Står bara och laddar. Synd 🙁 hoppas det löser sig snart!

  Oavsett, hur bra som helst! <3

  Svara

  Wie vad kul att höra!! Enligt min trafiks siffror så verkar det som att ni är fler som tycker att ekonomi är ett intressant ämne. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att förmedla det lilla jag kan vidare.

  Oj!! Det där har aldrig hänt mig, det har verkligen funkat felfritt. Jag ska be någon därifrån att svara på denna kommentaren (kanske maila dig?) så du får hjälp.

  Vad kul att höra!! Kram <3

  Svara

  Alltså ja vad bra inlägg Ellinor! 😃 jag hade också noll koll fram tills efter nyår då jag och min sambo sökte om ett bil-lån! Mina känslor när sambon började tala om lån och ekonomi var pust och stön om du förstår hur jag menar! Förstod ingenting i början och fy vad tråkigt det var, men när poletten föll ner blev det väldigt intressant! 😃 super bra inlägg!

  Svara

  Haha precis samma här! Vi sitter också och kikar på bilar nu och då får man ju lära sig om det också. Som du säger blir det mer och mer spännande ju mer man läser. Eftersom att man inser att det påverkar ens privatekonomi både bra/dåligt. Och vilken skillnad en liten summa kan resultera i på ett år tex. Det är lite som med politik. Ju mer man sätter sig in i det, desto mer inser man vilken betydelse det har för ens eget liv! Heja er!!!

  Svara

  Alltså ja vad bra inlägg Ellinor! 😃 jag hade också noll koll fram tills efter nyår då jag och min sambo sökte om ett bil-lån! Mina känslor när sambon började tala om lån och ekonomi var pust och stön om du förstår hur jag menar! Förstod ingenting i början och fy vad tråkigt det var, men när poletten föll ner blev det väldigt intressant! 😃 super bra inlägg!

  Svara

  Haha precis samma här! Vi sitter också och kikar på bilar nu och då får man ju lära sig om det också. Som du säger blir det mer och mer spännande ju mer man läser. Eftersom att man inser att det påverkar ens privatekonomi både bra/dåligt. Och vilken skillnad en liten summa kan resultera i på ett år tex. Det är lite som med politik. Ju mer man sätter sig in i det, desto mer inser man vilken betydelse det har för ens eget liv! Heja er!!!

  Svara

  Hej Ellinor! Älskar att du vågar skriva om ekonomi och tar upp ämnet för oss som inte förstår. jag vet tyvärr inte vad amortering och alla såna ord betyder, trots att min bror kämpar med att förklara för mig.. hoppas jag förstår mer av dina inlägg!

  min fråga: jag studerar mitt första år till förskollärare som är en 3,5 års lång utbildning. Jag tar CSN lån/bidrag vilket blir sammanlagt 10 015kr/månad. Jag har fasta utgifter varje månad på ca 7368 kronor (Mat, hyra, hemförsäkring, mobil, bredband. Bor själv) . vilket betyder att jag endast har 2647kr kvar i månaden. Samtidigt som jag kanske vill gå ut och äta en gång i månaden med mina vänner, eller kanske köpa en tröja, eller köra en utgång eller köpa en glass så får jag samtidigt sån sjuk ångest över att jag spenderat pengar på en glass, eller en middag med vänner. Men lägger jag in de sista 2647 kr jag har kvar in på sparkontot så är det inte så mycket jag kan göra under månaden? Alla mina kompisar jobbar och jag förstår dom att dom vill gå ut och käka och gå ut på krogen. missförstå mig inte nu, vi går vanliga promenader och sätter oss i solen också som inte kostar pengar. men jag vill ju också umgås med dom när dom går ut osv. när jag är ute så köper jag EN drink ute (eller ingen alls) och betalar för inträdet. inget mer liksom? men hur mycket av de 2647 kronorna bör jag spara och hur mycket bör jag ha som fickpengar? Jag har ingen aning för jag får ångest av allt!! Jag försöker jobba extra, min plan var att jobba så jag tjänade ca 5000-6000kr i månaden som jag kunde spara och använda de 2647 kronorna som fickpengar (för jag är ju också 25 och vill unna mig nått klädesplagg då och då) men det finns inte tillräckligt med jobb eller tid då jag är i skolan de flesta dagarna.. Böckerna vi måste köpa är också otroligt dyra till utbildningen… och det finns knappt några att låna på biblioteket pga att dom är så pass nya. till kursen jag är i nu var vi tvungna att köpa böcker för ca 4000kr? rimligt? NEJ! kursen är dessutom endast 8 veckor…

  Hur bör man gå tillväga här? Hur mycket bör man spara? känns så otroligt tråkigt att bara spara 1000kr i månaden för sitter och tänker på att det endast blir 12000kr/år… medan mina vänner har flera 100 000kr på deras sparkontot.. känner mig värdelös.

  älskar dig och din blogg! när man har såna här deppdagar går jag alltid in på din blogg och blir peppad

  Svara

  Hej!

  Där avgör du helt själv hur mycket du ska spara och lägga på privata utgifter. Livskvalitét är ju olika för olika människor. Personligen tycker jag att man ska ha kul och leva livet när man pluggar. Sedan när man får ett riktigt välbetalt arbete så kan man spara mer. Men du låter ändå som en människa som vill spara mycket pengar och då tycker jag att du ska göra det! 🙂 Men jag hade unnat mig saker också för 647kr, och sedan skicka in 2000kr på spar. Men sedan ska du ju såklart inte sprätta pengar bara för att om du inte ser någon vinning i det! 🙂 Litteraturen kanske går att låna utav någon? Hyra? Köpa på blocket? Fråga om någon på Facebook kanske har några böcker hemma som bara ligger och skräpar?

  Det är helt naturligt att inte ha sparat flera hundra tusentals kronor när man pluggar, du ska absolut inte känna dig sämst!!! <3 Jag känner verkligen igen mig i den känslan för jag har växt upp i samma sits. Men jag såg till att spara extra mycket nu när jag har ett välbetalt jobb istället. Du är bäst som kämpar på och gör ditt bästa! Med din vilja kommer man långt!! <3

  Svara

  okej börjar typ gråta nu.. hur fin människa är du egentligen? är du på riktigt? blir helt varm inombords av att läsa din kommentar! Jag ska verkligen försöka göra som du tipsar om! det blir så enkelt när jag läser din kommentar, i min tanke tycker jag att 1000kr är lite att spara, men vad säger att jag just behöver lägga 1647 kronor på nöje om jag ändå inte har något inplanerat? då kan jag spara undan 2000kr istället ju! tack nu fick jag verkligen en ny syn på det hela!

  du är en underbar individ ellinor, fortsätt precis som du gör! älskar dig och din blogg! det bästa jag vet på kvällarna är dina kvällsrutiner med hudvården på din insta-story! då hamnar jag i harmoni. och har jag en stressad och en riktigt bajs-dag så älskar jag att bläddra igenom din och isabella löwengrips blogg då man blir så lugn av era två bloggar. Man ser saker från andra perspektiv och ni tipsar om så bra saker och olika synsätt! Ni två är för mig riktiga power-women och jag blir såå inspirerad av er två! det är harmoni att läsa era bloggar, även fast ni lever helt andra liv mot mig själv så känner man ändå igen sig i mycket av det ni skriver och man känner att ni är människor med problem och svårigheter precis som alla oss andra, skillnaden är dock att ni verkligen kämpar för att lösa problemen (som jag kan vara ganska dålig på). Jag ska kämpa för att se världen på ditt sätt <3 Tack så otroligt mycket för ditt svar och dina tips <3

  Svara

  Hej Ellinor! Älskar att du vågar skriva om ekonomi och tar upp ämnet för oss som inte förstår. jag vet tyvärr inte vad amortering och alla såna ord betyder, trots att min bror kämpar med att förklara för mig.. hoppas jag förstår mer av dina inlägg!

  min fråga: jag studerar mitt första år till förskollärare som är en 3,5 års lång utbildning. Jag tar CSN lån/bidrag vilket blir sammanlagt 10 015kr/månad. Jag har fasta utgifter varje månad på ca 7368 kronor (Mat, hyra, hemförsäkring, mobil, bredband. Bor själv) . vilket betyder att jag endast har 2647kr kvar i månaden. Samtidigt som jag kanske vill gå ut och äta en gång i månaden med mina vänner, eller kanske köpa en tröja, eller köra en utgång eller köpa en glass så får jag samtidigt sån sjuk ångest över att jag spenderat pengar på en glass, eller en middag med vänner. Men lägger jag in de sista 2647 kr jag har kvar in på sparkontot så är det inte så mycket jag kan göra under månaden? Alla mina kompisar jobbar och jag förstår dom att dom vill gå ut och käka och gå ut på krogen. missförstå mig inte nu, vi går vanliga promenader och sätter oss i solen också som inte kostar pengar. men jag vill ju också umgås med dom när dom går ut osv. när jag är ute så köper jag EN drink ute (eller ingen alls) och betalar för inträdet. inget mer liksom? men hur mycket av de 2647 kronorna bör jag spara och hur mycket bör jag ha som fickpengar? Jag har ingen aning för jag får ångest av allt!! Jag försöker jobba extra, min plan var att jobba så jag tjänade ca 5000-6000kr i månaden som jag kunde spara och använda de 2647 kronorna som fickpengar (för jag är ju också 25 och vill unna mig nått klädesplagg då och då) men det finns inte tillräckligt med jobb eller tid då jag är i skolan de flesta dagarna.. Böckerna vi måste köpa är också otroligt dyra till utbildningen… och det finns knappt några att låna på biblioteket pga att dom är så pass nya. till kursen jag är i nu var vi tvungna att köpa böcker för ca 4000kr? rimligt? NEJ! kursen är dessutom endast 8 veckor…

  Hur bör man gå tillväga här? Hur mycket bör man spara? känns så otroligt tråkigt att bara spara 1000kr i månaden för sitter och tänker på att det endast blir 12000kr/år… medan mina vänner har flera 100 000kr på deras sparkontot.. känner mig värdelös.

  älskar dig och din blogg! när man har såna här deppdagar går jag alltid in på din blogg och blir peppad

  Svara

  Hej!

  Där avgör du helt själv hur mycket du ska spara och lägga på privata utgifter. Livskvalitét är ju olika för olika människor. Personligen tycker jag att man ska ha kul och leva livet när man pluggar. Sedan när man får ett riktigt välbetalt arbete så kan man spara mer. Men du låter ändå som en människa som vill spara mycket pengar och då tycker jag att du ska göra det! 🙂 Men jag hade unnat mig saker också för 647kr, och sedan skicka in 2000kr på spar. Men sedan ska du ju såklart inte sprätta pengar bara för att om du inte ser någon vinning i det! 🙂 Litteraturen kanske går att låna utav någon? Hyra? Köpa på blocket? Fråga om någon på Facebook kanske har några böcker hemma som bara ligger och skräpar?

  Det är helt naturligt att inte ha sparat flera hundra tusentals kronor när man pluggar, du ska absolut inte känna dig sämst!!! <3 Jag känner verkligen igen mig i den känslan för jag har växt upp i samma sits. Men jag såg till att spara extra mycket nu när jag har ett välbetalt jobb istället. Du är bäst som kämpar på och gör ditt bästa! Med din vilja kommer man långt!! <3

  Svara

  okej börjar typ gråta nu.. hur fin människa är du egentligen? är du på riktigt? blir helt varm inombords av att läsa din kommentar! Jag ska verkligen försöka göra som du tipsar om! det blir så enkelt när jag läser din kommentar, i min tanke tycker jag att 1000kr är lite att spara, men vad säger att jag just behöver lägga 1647 kronor på nöje om jag ändå inte har något inplanerat? då kan jag spara undan 2000kr istället ju! tack nu fick jag verkligen en ny syn på det hela!

  du är en underbar individ ellinor, fortsätt precis som du gör! älskar dig och din blogg! det bästa jag vet på kvällarna är dina kvällsrutiner med hudvården på din insta-story! då hamnar jag i harmoni. och har jag en stressad och en riktigt bajs-dag så älskar jag att bläddra igenom din och isabella löwengrips blogg då man blir så lugn av era två bloggar. Man ser saker från andra perspektiv och ni tipsar om så bra saker och olika synsätt! Ni två är för mig riktiga power-women och jag blir såå inspirerad av er två! det är harmoni att läsa era bloggar, även fast ni lever helt andra liv mot mig själv så känner man ändå igen sig i mycket av det ni skriver och man känner att ni är människor med problem och svårigheter precis som alla oss andra, skillnaden är dock att ni verkligen kämpar för att lösa problemen (som jag kan vara ganska dålig på). Jag ska kämpa för att se världen på ditt sätt <3 Tack så otroligt mycket för ditt svar och dina tips <3

  Svara

  Tycker dina senaste samarbeten är så himla bra. Det märks att du är stolt över dem och lägger ned mycket tid på dessa inlägg. Jag kan annars skippa att läsa sponsrade inlägg på bloggar då de ser likadana ut överallt (!!!) men så är det inte med dina. Tack för detta inlägg och för att du lyckades hålla det på en bra nivå så att det var lätt att fatta, jag tycker nämligen att ekonomi annars kan vara svårt – och jag vill ju verkligen lära mig mer och framförallt förstå. Så bra inlägg än en gång, dina samarbetspartners ska vara oerhört nöjda med dig!

  Svara

  Usch! Idag har jag en riktig pissdag och kommer att ha i 2-3 veckor till pga arbete från 08-23. Detta PÅ RIKTIGT fick mig att känna att det är värt att fortsätta och hålla humöret uppe. Tack tack tack tack!!!!!!!! <3

  Jag blir verkligen otroligt genuint glad. Tack snälla för den här peppen. Precis vad jag behövde höra idag <3 (mvh tjej som gråtit en skvätt pga tycker hon är sämst idag)

  Svara

  Tycker dina senaste samarbeten är så himla bra. Det märks att du är stolt över dem och lägger ned mycket tid på dessa inlägg. Jag kan annars skippa att läsa sponsrade inlägg på bloggar då de ser likadana ut överallt (!!!) men så är det inte med dina. Tack för detta inlägg och för att du lyckades hålla det på en bra nivå så att det var lätt att fatta, jag tycker nämligen att ekonomi annars kan vara svårt – och jag vill ju verkligen lära mig mer och framförallt förstå. Så bra inlägg än en gång, dina samarbetspartners ska vara oerhört nöjda med dig!

  Svara

  Usch! Idag har jag en riktig pissdag och kommer att ha i 2-3 veckor till pga arbete från 08-23. Detta PÅ RIKTIGT fick mig att känna att det är värt att fortsätta och hålla humöret uppe. Tack tack tack tack!!!!!!!! <3

  Jag blir verkligen otroligt genuint glad. Tack snälla för den här peppen. Precis vad jag behövde höra idag <3 (mvh tjej som gråtit en skvätt pga tycker hon är sämst idag)

  Svara

  Jätteintressant inlägg! Är inte så haj på det här med sparande i fonder osv. Jag siktar nog just nu på en kontantinsats till framtida lägenhet/hus. Har sparat 2000 i månaden senaste året på ett vanligt sparkonto i min bank. Men om jag använder Fundler, ska man fortfarande lägga in samma sparsumma eller hur mycket är lämpligt att sätta in tycker du? Ursäkta för eventuell dum fråga men kan verkligen ingenting om aktier/fonder men vill gärna lära mig mer för att kunna få ut mer av mina pengar 🙂 Kram!

  Svara

  Jätteintressant inlägg! Är inte så haj på det här med sparande i fonder osv. Jag siktar nog just nu på en kontantinsats till framtida lägenhet/hus. Har sparat 2000 i månaden senaste året på ett vanligt sparkonto i min bank. Men om jag använder Fundler, ska man fortfarande lägga in samma sparsumma eller hur mycket är lämpligt att sätta in tycker du? Ursäkta för eventuell dum fråga men kan verkligen ingenting om aktier/fonder men vill gärna lära mig mer för att kunna få ut mer av mina pengar 🙂 Kram!

  Svara

  Åhh typiskt man inte kan hämta appen när man har danskt Apple id! Säg att dem ska fixa så det blir internationellt 😁👍

  Svara

  Åhh typiskt man inte kan hämta appen när man har danskt Apple id! Säg att dem ska fixa så det blir internationellt 😁👍

  Svara

  Ehh,det där vackra leendet skulle jag kunna sälja alla mina aktiefonder för att få se framför mig resten av mitt liv!
  Ekonomi är viktigt och jag skulle vilja tillägga att ett eller annat guldsmycke inte är så dålig investering heller.
  Du är enormt vacker

  Svara

  Ehh,det där vackra leendet skulle jag kunna sälja alla mina aktiefonder för att få se framför mig resten av mitt liv!
  Ekonomi är viktigt och jag skulle vilja tillägga att ett eller annat guldsmycke inte är så dålig investering heller.
  Du är enormt vacker

  Svara

  Hej! Måste hålla med en annan som skrivit kommentar här, dina samarbeten känns verkligen genuina! Många andra bloggare har texter som inte känns skriva från hjärtat utan det blir en ren reklam text som man märker att dom inte stödjer till 100%.

  Svara

  Hej! Måste hålla med en annan som skrivit kommentar här, dina samarbeten känns verkligen genuina! Många andra bloggare har texter som inte känns skriva från hjärtat utan det blir en ren reklam text som man märker att dom inte stödjer till 100%.

  Svara

  Hej!

  Undrade häromdagen hur du ser på att du nyligen promotade appen DREAMS och varför man ska spara i den appen? För att nu ändra till denna? Använder du inte dreams längre eller hur ser det ut? Jag undrar bara lite hur du som kreatör och profil tänker där. Att inom ett par månader ändå göra reklam och vara ”ambassadör” för liknande produkt som konkurrerar med den förra?

  Som sagt. Jag menar det inte på ett elakt sätt utan jag genuint undrar och tycker fortfarande detta inlägg är super.

  Bemöt gärna min fråga!

  Svara

  Hej!

  Undrade häromdagen hur du ser på att du nyligen promotade appen DREAMS och varför man ska spara i den appen? För att nu ändra till denna? Använder du inte dreams längre eller hur ser det ut? Jag undrar bara lite hur du som kreatör och profil tänker där. Att inom ett par månader ändå göra reklam och vara ”ambassadör” för liknande produkt som konkurrerar med den förra?

  Som sagt. Jag menar det inte på ett elakt sätt utan jag genuint undrar och tycker fortfarande detta inlägg är super.

  Bemöt gärna min fråga!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här