Det förekommer cookies på ellinorlofgren.se. Genom att fortsätta läsa på ellinorlofgren.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

23:58 | mars 22, 2018

Vem betalade för vårt hus? Vad tjänar jag?

För prick en vecka sedan hade jag frågestund här på bloggen, så jag tänker att vi kickar igång svaren på dem nu! OBS jag vet att det är mycket jobbigare att kommentera här än på min förra blogg, men jag är på tekniska varje vecka. Vill även ha ett litet ”hjärta” så ni kan likea mina inlägg. Vad tror ni om det?

Här kommer svaren del 1, frågor om huset! Wie!

Det här är kanske en personlig fråga men jag undrar vad ni köpte huset för och vad pris på nybyggen börjar på?
Alltså, jag har aldrig sett någon som har delat vad dem har köpt sin fastighet för. Många berättar det inte ens för sina nära. Jag kan nästan bli lite chockad när människor som jag inte är nära – frågar en sådan fråga rätt ut när vi ses. Det pratar jag bara med familj och nära vänner om. Ekonomi för mig är väldigt privat. Så tyvärr kommer jag inte att svara på det även om jag förstår att man vill veta. Nybyggen har jag egentligen ingen koll på, men det beror såklart på hur stort/val/tillägg/om någon ritar upp det osv. Och vad tomten kostar spelar ju också in 🙂

Kommer ni att renovera något?
Nej inte renovera något. Vi planerar egentligen inte att göra någonting till en början förutom att måla om in och utsidan. Men på sikt vill vi platsbygga garderober, byta ut heltäckningsmattorna i sovrummen, byta kommoder i badrummen etc!

Planerar ni barn/eller snarare att ni per automatik tänker mer på det nu när ni köpt hus? Isåfall, när planerar ni barn?
Nej, barn för oss är ganska långt bort. Däremot att skaffa hund! Vi har pratat om att göra det inom två år i alla fall. Jag har alltid sagt att jag vill skaffa barn efter jag är 35år haha! Men det lär ju bli ett par år tidigare än så. Vi båda älskar däremot barn, speciellt jag. Fick jag välja skulle jag gärna få 2-3 pojkar + adoptera en liten tjej (haha har aldrig sagt detta med adoption till P tror jag?). Sedan önskar jag att vi kommer att ta hand om fosterbarn när våra egna barn har flyttat hemifrån. Den delen är nog viktig för oss båda.

Jag undrar hur gammal P är? Kan inte P göra ett gästinlägg där han svarar på frågor om hus/framtiden?
Han fyller 30år nu i sommar! Joo självklart. Hit him! Vad ska han svara på för frågor? Det skulle jag också tycka var superkul!!

Kan inte du skriva mer om hur du och P gör med er ekonomi? Har ni gemensamma kort, vem betalar vad, hur gör ni med mat osv? Hade varit kul med ännu mer ekonomi på bloggen (tycker iaf jag).
Vad kul att höra! Självklart ska du få höra mer om ekonomi om du vill det! Jag tycker själv att det är väldigt kul och har fått en helt annan inställing till det sedan jag träffade P. Vi har inte delad ekonomi. Däremot har vi ett gemensamt konto med varsinna kreditkort till där vi köper allt som båda nyttjar. Sedan splittar vi allt och betalar det i slutet utav månaden. På det gemensamma kortet drar vi främst fasta konstnader kring lägenheten/huset, maten hemma, städerska, toalettpapper etc. Vi har egentligen alltid splittat allt 50/50 förutom restaurangupplevelser som han betalar 2 av 5 gånger kanske. Resten tar vi gemensamt. Jag är den som köper hem blommor och piff.

Hur har ni delat upp kostnaden på huset? Med tanke på att han ägde första lägenheten och sedan fick väl han antagligen pengarna för det att investera i den nya. Har ni delat upp det 50/50 så du betalar halva huset och han halva? 
Detta är en otroligt privat fråga, som kräver ett helt eget inlägg. Några av er verkar tro att jag lever på P (absolut inte just du som skrev denna kommentaren, men en del andra) och så är det verkligen inte. Vi delar på i princip allt. Jag får kanske återkomma med denna frågan när jag har kollat med P hur mycket vi vill berätta.

Har ni gemensamma lån och ekonomi eller är det uppdelat och isåfall på vilket sätt? Menar bara att han ägde ju något innan plus är lite äldre, troligtvis lite mer pengar att lägga. Har absolut ingen aning om din ekonomi såklart men han hade ju en bostad innan liksom. Tycket det är väldigt intressant med ekonomifrågor mellan olika par, det skiljer sig så mycket!

Nej vi har inte delad ekonomi utan delar 50/50 på allt förutom några restaurangbesök som han står för. Lånen delar vi såklart på. Vad vi tjänar tycker jag känns för alldeles för privat att svara på och det hoppas jag att ni respekterar <3 Jag kan dela med mig utav mycket men inte om allt. Dessutom är det inte bara min privatekonomi jag i så fall blottar utan även hans. Och han har aldrig valt att vara offentlig med sitt liv eller för den delen sin ekonomi <3

Hur kommer du ta dig till jobbet nu när du flyttar ifrån stan? Min dröm är att bo i innerstan så kan inte fatta att du byter bort det, haha!
Ja juste det ja… Den lilla detaljen. Jag behöver ju ta körkort och det med basta. Men jag blir superstressad utav bara tanken. Jag FÖRSTÅR INTE hur jag ska hinna med det. Och jag kan inte gå en intensivkurs heller för vem ska ta hand om mina dubbla jobb? Det är perfekt att vi flyttar på sommaren dock för då har man ju lite mer tid över. Att bo i innerstan har jag också drömt om hela livet. Jag har ju pendlat 3h om dagen innan i 4år, så jag har fortfarande fobi för det. Så jaaa jag kommer att sakna det. Men jag tror att huset kommer att väga upp det 🙂

Kommer du sakna att snabbt kunna promenera när du ska någonstans?
Jaa absolut! Men när vi väl bor i huset, sitter vid poolen i solen eller latar mig uppe i tv:rummet, samt har ett körkort, så kommer jag nog inte att sakna lägenhetslivet.

Hur delar du & P upp ägandet på huset? Jag blir så imponerad om du har kunnat få ta ett såpass stort lån som 23-åring (förstår att det är lättare om man är två), Gjorde ni vinst på lägenheten, har du sparat ihop till kontantinsats eller står P för mycket?

Jag förstår att man blir nyfiken av att läsa om vårt husköp, men självklart har vi båda finansierat detta. P hade aldrig kunnat göra det själv och inte jag heller. Vi gick på kronan +-0 på lägenheten. Sedan har jag såklart sparat pengar inför ett sådant här köp!

Hur många rum är det och vad ska ni göra med alla rummen (gästrum/kontor/walk-in-closet osv?).
Det är 6 rum tror jag? 3 sovrum, 1 kontor, tv:rum, vardagsrum/matrum, kök, tre toaletter? Vi har en liten walk-in som kommer att bli min. Men vi behöver utrusta den med mer förvaring. Det behöver vi egentligen göra i alla sovrum. Jag tror att det blir enklast om jag visar er bilder på alla rummen, och skriver under hur vi har tänkt. Vissa saker har vi inte kommit på lösningar på, så där behöver jag faktiskt verkligen er input. Ett helt sånt inlägg kommer – jag lovar!

Hur ser du på förlovning/giftemål? Ligger det nära i framtiden för dig, nu när ni har köpt hus och allt? Hur ser din dröm-förlovningsring ut?

Både jag och P vill gifta oss, och är egentligen ganska traditionsenliga med det mesta. Barn efter giftermål osv. Men jag känner mig alldeless för ung för att gifta mig nu. Det är många i vår närhet som har frågat men jag är verkligen inte där än. Herregud jag är bara 22år gammal 🙂 Just nu vill jag bara njuta av vår tid ihop. Spontant tänker jag att man får se hur man känner om 4-5 år 🙂  Haha först tänkte jag inte visa någon ring för det kanske skulle kännas som en pik. Men det är trots allt ett tag kvar så jag hinner väl ändra mig några varv. Jag gillar ju klassiska enkla ringar. Men typ såhär: Fast en ”rundare” lite plattare form på ringen, samt 6 ”klor” runt den stora diamanten istället för 4 som det är på denna. Alternativt bara en singeldiamant. Men helst såhär. Obs: detta är alltså drömmen.

Har ni gått in med lika stor kontantinsats? Om inte – hur delar ni upp det? Äger ni olika andelar eller blir den ena skyldig den andra pengar osv? Hur delar ni upp era kostnader på huset, baserat på inkomst eller hälften hälften?
Ingen av oss är skyldig den andra pengar. Vi har betalat ”procentuellt” innan. De fasta kostnaderna har vi dock splittat på. Men numera betalar vi 50/50 för att vi helt enkelt tjänar lika mycket. Juste nu när jag skriver detta kom jag på att vi behöver förnya vårt samboavtal och lägga in några tavlor i en klausul för vad som är Hans och vad som är Mitt. vi har haft sambotavtal egentligen direkt sedan vi blev ett par, på mitt initativ. Vad som står i det pappret väger alltid tyngst. Och ett break up tar alltid fram de värsta sidorna hos en. Så ha ett samboavtal för Guds skull om ni inte har det!

Tror du att det kommer att kännas ”överflödigt” med ett så stort hus med så många rum när det inte är gäster över?
Hehe jag pratade med min svägerska om detta (dom bor i hus). Och hon berättade att hon till en början tyckte att dom bodde så himla himla stort. Men när man har valt sig med utan vill man plötsligt ha mer. Men jag tror absolut att det kommer att kännas stort till en början. Man är ju van med 73kvm 🙂

Jag är så taggad på att piffa till den här ”trädgården” (vad kallar man den här ytan?) med punktbelysning, fina utemöbler, blommor och fixa till den tråkiga betongen runt huset och till vänster poolen.

Kommer ni att orka städa det själva eller kommer ni att skaffa städhjälp?
Orka och orka… Men jag har svårt att se hur vi skulle hinna hehe. Enda sedan vi blev ihop har vi tagit in städerskor som har grovstädat (dammat lister, skurar ugnen etc) ca 1-2 gånger i månaden. Det har reducerat många bråk tror jag. Om jag har råd när jag blir äldre ser jag gärna att någon tar min tvätt, bäddar sängen och stryker mina kläder också. Det är så himla tidskrävande haha. Dock väääldigt terapeftiskt att sätta på en tvättmaskin. Men sedan putsar jag jag handfaten/kranar/speglar/bord ca varannan dag. Men som svar på din fråga, vi kommer nog att ta in någon som putsar våra fönster och gör alla ”större grejer” som tar flera timmar. Men det alldagliga kommer vi nog fortsätta att göra själva.

Kommer ni att renovera mycket, eller är ni nöjda med hur det är just nu?
Vi är jättenöjda med vårt hus som det är, och vi kommer inte att dra igång världen projekt. Badrummen och köket är ju helt nya vilket är superskönt. Däremot kanske vi bygger till en del saker med tiden. Eller byter ut något. Som kommoder i badrummet eller kakel i köket. Men det är lätta saker att fixa ändå (dvs tar inte så många timmar för en byggkille att göra).

När flyttar ni in? Längtar efter att få se massor av inredningstips!
I juni!!! Det beror lite på då vi reser ganska mycket i juni. Vi behöver prata med säljarna och komma överens. Men dom är supergulliga så vi kommer nog på en lösning.


14 kommentarer14 kommentarer om “Vem betalade för vårt hus? Vad tjänar jag?”

  Alltså vilket fantastiskt hur det ser ut att vara! Hade varit så kul om du ville dela med dig av fler bilder snart 😊 kram

  Svara

  Alltså vilket fantastiskt hur det ser ut att vara! Hade varit så kul om du ville dela med dig av fler bilder snart 😊 kram

  Svara

  Hej Ellinor!

  Det känns som att du kan så mycket och jag blev mer intresserad när jag läste det där om samboavtal. Jag ska snart flytta ihop med min kille och jag vill gärna veta mer, hur man gör, vad man kan tänka på, hur det fungerar osv! Kram

  Svara

  Hej Ellinor!

  Det känns som att du kan så mycket och jag blev mer intresserad när jag läste det där om samboavtal. Jag ska snart flytta ihop med min kille och jag vill gärna veta mer, hur man gör, vad man kan tänka på, hur det fungerar osv! Kram

  Svara

  Osäker på om det verkligen stämmer att alla ser det som alldeles för privat att berätta vad de har köpt sin bostad för… Dessutom är det ju inte särskilt svårt att kolla upp vad ett hus eller en lägenhet hade för utropspris och vad den sedan gick för på t.ex. Hemnet.

  Svara

  Osäker på om det verkligen stämmer att alla ser det som alldeles för privat att berätta vad de har köpt sin bostad för… Dessutom är det ju inte särskilt svårt att kolla upp vad ett hus eller en lägenhet hade för utropspris och vad den sedan gick för på t.ex. Hemnet.

  Svara

  Tråkigt att det är så svenskt att inte kunna prata om vad man tjänar, vad saker kostar osv. Har aldrig förstått grejen med det, vet i princip vad alla mina vänner kostar och hade absolut kunna säga vad jag tjänar om någon frågar! 🙂

  Svara

  Tråkigt att det är så svenskt att inte kunna prata om vad man tjänar, vad saker kostar osv. Har aldrig förstått grejen med det, vet i princip vad alla mina vänner kostar och hade absolut kunna säga vad jag tjänar om någon frågar! 🙂

  Svara

  Hej!

  Vad spännande att det är så himla många som är nyfikna på ekonomi och vad huset kostat. Det är ju dock offentliga handlingar vad huset såldes för ( 8 miljoner).. men efter att ha läst alla frågor. Varför tycker många att det är så intressant med pengar..? Vad tror du? Känner du behov av att veta vad andra tjänar?

  Svara

  Hej!

  Vad spännande att det är så himla många som är nyfikna på ekonomi och vad huset kostat. Det är ju dock offentliga handlingar vad huset såldes för ( 8 miljoner).. men efter att ha läst alla frågor. Varför tycker många att det är så intressant med pengar..? Vad tror du? Känner du behov av att veta vad andra tjänar?

  Svara

  Kul läsning! Ekonomi är så intressant. Jag är visserligen ekonom men jag tycker verkligen det är 0 privat vad vi köpte vår lägenhet för och frågar folk hela tiden haha, de flesta är ju intresserade av marknaden och har man råd att köpa nåt dyrt är det ju bara kul! Kanske också har att göra med att jag jobbat med bolån och tycker mest det är siffror på ett papper. Det säger ju inget om en

  Svara

  Kul läsning! Ekonomi är så intressant. Jag är visserligen ekonom men jag tycker verkligen det är 0 privat vad vi köpte vår lägenhet för och frågar folk hela tiden haha, de flesta är ju intresserade av marknaden och har man råd att köpa nåt dyrt är det ju bara kul! Kanske också har att göra med att jag jobbat med bolån och tycker mest det är siffror på ett papper. Det säger ju inget om en

  Svara

  Varför inte svara på vad huset såldes för? Står ju tydligt att du och Philip köpte huset i februari som låg ute för 11 500 000 på Hemnet. Är ju lika bra gjort av er oavsett om det kostade 11 mille eller 500 000 👏

  Svara

  Varför inte svara på vad huset såldes för? Står ju tydligt att du och Philip köpte huset i februari som låg ute för 11 500 000 på Hemnet. Är ju lika bra gjort av er oavsett om det kostade 11 mille eller 500 000 👏

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här